Министерството на здравеопазването изготвя доклад за нарушенията в областната болница във Враца, който ще бъде даден на прокуратурата.

Държавата прави всичко възможно за спасяването на областната болница във Враца, увери здравният министър Николай Петров на редовното заседание на здравната комисия.

Протестът във Враца заради тежкото финансово състояние на болницата там. Медиците са готови да подадат оставки, а днес ги подкрепиха и гражданите с блокада на пътя.

„Ще им преведем авансово субсидията, която ние имаме право да плащаме -  за спешност и отдалеченост. Това не са много пари обаче. Ние нямаме законовото право да дадем под каквато и да е форма други средства”, изтъкна министърът.

„Ние ще осигурим минималната медицинска грижа, нея ще я има – спешно, хирургично отделение, вътрешно отделение, родилно и детско”, увери той.  

„Ще се борим, както го правим с ловешката болница, тази болница във Враца да я запазим и да я има”, каза още Николай Петров.

По думите му задълженията на  МБАЛ „Христо Ботев“ може да достигнат и над 20 млн. лв.

„Обявените към момента близо 14 млн. лева дългове са само главници. Когато към тях се добавят лихви, такси на частните съдебни изпълнители, съдебните такси, както и тези към адвокатите, то сумата ще отиде над 20 милиона. Договори са подписвани без да защитават по никакъв начин интересите на болницата. Фигурират наказателни лихви по 10%. Никой не може да издържи на това“, заяви още министърът  на здравеопазването.

Проф. Петров определи практиките в лечебното заведение като тежки и порочни. Като пример той посочи, че на една малка площ във Враца са концентрирани три болници – областната много профилна болница, частна, също многопрофилна, структура и още една болница, която е под наем в сградата на областната.

Последната не плаща нищо за наем, тъй като договорът сключен с нея е за ремонти, за което от МБАЛ „Христо Ботев“ не са получили и стотинка. „Получава се филтриране на пациенти в трите болници. Тежките и неосигурените случаи отиват в МБАЛ „Христо Ботев“, а „по-интересните“ –  в двете частни болници“, обясни министърът на здравеопазването.

Справките показват и редица други нарушения. За пример министърът посочи, че за скенер, който може да бъде закупен за 300 хил. лева, е платен близо милион. Само за две години при един от предходните директори на болницата дълговете на лечебното заведение се увеличават от 3 млн. лв. на над 10 млн. лв.