Общо над 6,2 милиона лева са раздадени в здравеопазването като допълнителни възнаграждения за служителите през 2011 година, съобщи здравният министър.

Д-р Стефан Константинов обясни, че за администрацията на министерството са раздадени 10 процента от тази сума. Друга част от средствата са разпределени между Центровете за спешна помощ - общо над милион и 800 хиляди лева. Между регионалните здравни инспекции са разпределени милион и 200 хиляди лева. Национални центрове са получили 985 хиляди лева, а Центрове за трансфузионна хематология - 853 хиляди лева.

Здравният министър обясни, че това не са бонуси за добре свършена работа, а са разпределени средства от незаети щатни бройки. Затова и парите за спешния център в София са най-много - близо 800 хиляди лева.

Константинов отказа да коментира обвиненията на подалия оставка шеф на здравната каса Нели Нешева, че 340 милиона от касата са прехвърлени на министерството, без да е ясно за какво са отишли.

„Няма да коментирам. Това нещо съм го коментирал в Народното събрание и многократно съм си изказвал становището. Те са дадени за здравеопазване”, заяви министърът.