Опитът на управителя на здравната каса д-р Пламен Цеков и здравния министър в оставка Десислава Атанасова да потушат събралото се недоволство в „Пирогов” приключи без особен успех. Медиците обявиха готовност за стачка след представените прогнозни лимити за дейност.

„Срещата не беше конструктивна”, заяви директорът на болницата доц. Стоян Миланов след закрит за медиите разговор. Той посочи, че не са дадени ясни и точни гаранции, че изработеното от лекарите в "Пирогов" над лимитираните дейности ще бъдат платени.

Доц. Миланов каза още, че методиката за финансиране на болниците трябва да бъде премахната или променена или някой да поеме отговорността за сегашния начин на финансиране на лечебните заведения.

От „другата страна на барикадата” Десислава Атанасова обяви, че в четвъртък ще се преразглеждат бюджетите на столичните болници на заседание на надзорния съвет на НЗОК. Пламен Цеков допълни, че в прогнозите в бюджета на медицинските заведения е допусната грешка.

В края на миналата седмица лекарите от „Пирогов” заплашиха със стачка. От здравната каса обещаха, че до сряда петте най-големи болници в София ще получат коригираните си бюджети.

Националното сдружение на болниците също са недоволни от прогнозните бюджети, предвидени от здравната каса. Те твърдят, че това ще предизвика фалити на частни лечебни заведения.