Промените в Закона за здравето са приети на първо четене. Така след отпадането на извънредната епидемична обстановка, при нужда, министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор, ще може да въвежда противоепидемични мерки на територията на цялата страна или за отделна област.

Мерките, които ще могат да се въвеждат след отмяната на извънредната епидемична обстановка, са от общ характер, като спазване на дистанция, дезинфекция, носене на защитни маски на определени обществени места, имунизационни кампании, разкриване на пунктове за имунизация и др.

При необходимост ще могат да се въвеждат здравни изисквания за пристигащите в страната лица, като например документи за ваксинация. В законопроекта изрично се посочва, че не може да се налага забрана за влизане в страната и ограничаване на придвижването на територията й, както и временно затваряне на обекти от обществено значение и/или други обекти и услуги, предоставени на гражданите. 

Чрез промени в Закона за НЗОК се предвижда три месеца след края на извънредната обстановка Министерството на здравеопазването да продължи със субсидиите за болниците за поддържане на тяхната готовност за оказване на медицинска помощ на пациенти с доказана коронавирусна инфекция.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!