Служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев ще търси механизъм за отмяната на пръстовия отпечатък за прием и изписване от болница, въведен по времето на Петър Москов.

Още тази седмица служебният министър ще се срещне с шестте заинтересовани страни по делото, съобщи самият той в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Отмяната вече е факт след решение тричленния състав на ВАС, актът на Москов е нищожен. В случая имаме злоупотреба с власт, на практика самоуправство”, изтъкна Семерджиев.

Министърът заяви, че възнамерява да се върне около концепцията с електронна здравна карта.

Москов твърдеше, че е спестявал по 1 млн. лв. на ден през ноември, когато беше въведен пръстовият отпечатък. Според отчетите на НЗОК обаче през ноември разходите са увеличени със 112 927 лева, посочи министърът.   

Семерджиев оспори твърдението на Москов, че за въвеждането на пръстовия отпечатък не са похарчени пари на данъкоплатеца. Болниците бяха принудени да купуват скенери, а НЗОК беше принудена силово да похарчи пари за софтуер. Това са нашите пари, коментира Семерджиев.

Семерджиев допълни, че е заварил в здравното министерство правен хаос, а в момента в НЗОК има централизирана листа на чакащите с над 3500 души.

Снимка: Ладислав Цветков

По времето на Петър Москов като здравен министър няма реформи, категоричен е Семерджиев. Това е просто едно гръмко наименование на неудачни решения, които се отразиха на здравето на хората. Имаме драстичен проблем със здравните индикатори през 2015 и 2016 г., включително увеличаване на общата смъртност, коментира той.

По думите му в края на декември под натиска на Москов надзорът на Здравната каса е взел решение да намали лимитите на болниците, за да отчете по-малко разходи. „В резултат на това започваме 2017 г. със 72 милиона дефицит – 50 милиона отложени плащания от 2016 г., които през януари вече са изплатени, а още 20 ще бъдат изплатени през февруари”, каза министърът.

411 млн. лева са дълговете в здравеопазването към 2016 г., съобщи още Семерджиев.

Той отбеляза, че е затлачен проектът за спешната помощ  със средства от ЕС. Опитваме се да го раздвижим. Предвидени са доста средства, така че ще има инвестиции в линейки, апаратура и обучение на персонала.