Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, в качеството си на принципал на МБАЛ „Лозенец“, освободи настоящия Съвет на директорите на лечебното заведение и назначи нов състав на съвета до провеждането на конкурс.

В него влизат доц. д-р Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев.

Снимка: btvnovinite.bg

Дългогодишният директор проф. Любомир Спасов е временно сменен от доц. Радосвет Горнев, който до настоящия момент е началник на Клиника по обща и коремна хирургия в лечебното заведение.

Решението идва, след като вчера д-р Кацаров изнесе данни за поредица от злоупотреби в лечебното заведение. Огласена беше и информация за нерегламентирани трансплантации в болницата.

Снимка: btvnovinite.bg

Сред данните, изнесени от здравния министър, са съмнения, че държавен служител на висок пост е бил трансплантиран преди други трима чакащи, които са имали предимство по системата за избор на реципиент. Той съобщи и за 14 бъбречни трансплантации, при които донорът и реципиентът нямат роднинска връзка.

В позиция на болница „Лозенец" се казва, че твърденията за източване на Касата са несъстоятелни и неверни. За случая с висш държавен служител обяснeнието е, че ставало дума за новооткрито онкологично заболяване, развитието на което е можело да бъде предотвратено само със спешна трансплантация.

Относно данните за финансови злоупотреби, от болницата отговориха, че отчетеното е техническа грешка заради преструктурирането на лечебното заведение в търговско дружество и промяна в начина ѝ на отчитане пред касата.

Във връзка с разпространената позиция на МБАЛ „Лозенец", журналистът Миролюба Бенатова, която е автор на разследването, поясни, че е информирала НЗОК за неправомерно получената от лечебното заведение сума - 4 дни преди проверката в болницата да стартира и 26 дни преди разследването. 

Бенатова оспорва и твърдението на болницата, че НЗОК не е ощетена и пояснява, че лечебното заведение дължи близо 140 хил. лв., открити като надвзети при втората проверка там.

Доц. д-р Радосвет Горнев от 2004 г. до настоящия момент е началник на Клиниката по обща и коремна хирургия към МБАЛ „Лозенец“. Има множество участия в национални и международни медицински форуми, автор и съавтор на редица научни публикации, преподавател в Медицински факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Адв. Ивиян Симеонов е юрист, изтъкнат специалист по корпоративно, търговско и данъчно право.

Орлин Недев е магистър по фармация, служител на Министерството на здравеопазването от 2014 г., с компетентности в сферата на лекарствената политика и медицинските изделия.