Здравните медиатори ще помагат на спешните медици в рисковите райони - за това се договориха здравният министър и представители на ромите.

Ангелина е на 18 години и е майка на две деца. След консултацията с лекар за едното дете се среща със здравния медиатор в квартала, тъй като иска да си постави спирала.

За здравния медиатор Севда Миладинова срещи като тази са всекидневие. Често й се налага да помага на роми и при кандидатстване в детски градини и попълване на документи. Скоро ще се включва и в организирането на срещи със спешни медици.

„В среда, различна от атмосферата на спешност и човешка болка, целта на тази мярка е много бързо да се преодолее възможността екипи на спешна помощ да бъдат нападани", коментира здравният министър Петър Москов.

„С това бихме могли да помогнем, бихме направили срещи с нашите клиенти”, обясни здравният медиатор Севда Миладинова.

В момента медиатори има в 80 общини. Те са на минимална заплата. 40 „Много често не оценяват нуждата от здравен медиатор, или отказват да заплатят обучението им, което не е много 800 до 1000 лв.”, посочи проф. Ивайло Търнев от фондация „Здравни проблеми на малцинствата”.

От догодина медиаторите ще бъдат обучавани и за работа в спешната помощ. Ще дежурят по график, и при сигнал за ромска махала ще придружават лекарите в линейката.

„Ако министърът смята, че ние сме някакви бодигарди, ние ще ги пазим ли лекарите, какво ще ги правим? Ако има някаква ситуация, ние как ще реагираме, най-малкото и нас да ни пребият и това е", смята медиаторът Севда Миладинова.