Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да подпише Национален рамков договор за 2015 г., обяви директорът на Касата д-р Румяна Тодорова.

Надзорният съвет на касата не одобрява предложението на Българския лекарски съюз за по-високи цени на извънболничната помощ.

Лекарите настояват за увеличение на цените по някои клинични пътеки. Иска се 10% ръст за всички пътеки по инфекциозни болести, както и по пътеката за лечение на захарен диабет при децата. Общото завишаване на цените по всички пътеки е близо 6 млн. лв.

„Няма да ощетим пациентите за сметка на цените”, заяви д-р Румяна Тодорова. „Мнозинството на Надзорния съвет е от тези, които не са съгласни да подпишат и двата договора. Най-вероятно остава в сила НРД 2014. Законът е дал на НЗОК правото да определя цени и обеми", поясни д-р Тодорова.

„За мен по-големият проблем са онези 80 млн. лева, които бяха отрязани от бюджета на НЗОК. Дефицитът ще се формира от 1 януари нататък. Ще влязат нови доста скъпи лекарства в онкологията", допълни д-р Тодорова.

„Средно на година броят на онкоболните нараства с около 9000. Един онкоболен струва на година около 8000 лева. Ето ги 70 млн. лева ръст само в онкологията. Надзорният съвет затова е категоричен, че цени не може да има на този етап. Още повече пък те да са за сметка на пациентите", каза още д-р Румяна Тодорова.