Здравната каса ще издава и заверявява по-бързо протоколите за скъпоструващи лекарства. От началото на май едномесечните рецепти за някои заболявани ще могат да се издават за 3 месечен срок.

Хиляди пациенти получават скъпоструващи лекарства, след като здравната каса им издаде или презавери протокол. Ако се издава за първи път срокът затова е 2 месеца, а ако се презаверява или се сменя лекарството с друго - пациентите чакат един месец.

Но, не и в случая на Снежана. Преди няколко години тя разбира, че има болестта на Бехтерев. „Ренгенологът, който ми разчете снимките каза: ами няма нищо страшно от това няма да умреш, но много боли. И се оказа прав", обясни Снежана Божинова.

На всеки 6 месеца тя презаверява протокола си в здравната каса, за да получава животоподдържащи лекарства. Минава първо през лекарска комисия в болница, след това подава документи в районната каса, от където ги пращат в националната. След проверка, оттам отново ги връщат в регионалната. И вместо 1 месец, последният път Снежана чака два, за да си купи лекарствата. „Много е неприятно когато заради административни пречки се налага без причина, аз да остана без това лечение", заяви тя.

Пациентски организации разказват, че често се обръщат към тях с този проблем. Забавянето най-често е когато има официални празници, съответно повече почивни дни в месеца.

"Само, че пациентите боледуват през цялата година. Аз разбирам, че капацитета на НЗОК не е достатъчен, но това не трябва да е проблем на пациентите", категорична е Боряна Ботева, която е зам.-председател на организацията на пациентите с ревматологични заболявания.

От здравната каса обещаха да оптимизират системата. Ще се съкратят сроковете, в които документите "пътуват" от регионалните каси към националната и обратно.

Николина Първанова от НЗОК заяви, че това не може да става по електронен път на този етап, защото „това са документи, които трябва да се разгледат там, не е предвиден електронен вариант, но в бъдеще може да се случи.”

Ще се изискват и графиците на лекарските комисии в болниците, за да се следи дали заседават редовно и дали забавянето не е заради тях. И още една промяна: от 1 май рецептите за някои заболявания, като паркинсон и тежка алергична астма, ще важат не за един , а за три месеца, с което ще се спести ходенето до лекар. Списъкът с всички заболявания, за които ще важи промяната ще бъде публикуван на сайта на касата до края на този месец.

Заради почивните дни в началото на май, здравната каса разреши на лекарите да предписват рецепти на пациенти с хронични заболявания,съответно аптеките да ги отпускат, преди да е изтекъл регламентираният 30-дневен срок, за да няма забавяне.