Почти 6 хиляди болнични легла у нас са излишни, показва проектът на Национална здравна карта. Сключването на договори с касата за тях е под въпрос.

Според проекта във всичките 6 района има повече болнични легла за активно лечение, отколкото е нужно. Важно е обаче да направим уговорката, че използваемостта на сегашната база рядко надхвърля 70%.

Снимка: bTV

Къде има най-много излишни легла? На първо място е София с малко над 1600, следва Пловдив – с малко над 1100. На другият полюс са Бургас и Шумен, където пък имат нужда от още.

Здравната карта показва и сериозен дефицит на общопрактикуващи лекари, най-много не достигат в Кърджали, Разград, Търговище. Според здравната карта около 500 лични лекари недостигат в цялата страната. В област Кърджали например са 61 при нужни 100.

Снимка: bTV

Според "моментната снимка", която прави здравната карта, там, където има излишък на болнични легла например, касата ще избира с кого за колко да сключва договор.

Според директори на болници, картата е още един инструмент в ръцете на касата да ограничи дейностите на най-добрите лечебни заведения. „Ще доведе до ограничение на възможността пациентите да се лекуват в големите градове, в големите болници при добрите специалисти”, смята управителят на МБАЛ „Сердика” в София д-р Методи Янков.

Според директори, ще се стигне до там, че до определен ден на месеца болницата ще изчерпва леглата по каса, след което болните, ако не могат да чакат, ще си плащат. Проектът на  картата ще бъде на обществено обсъждане 1 месец.