Здравеопазването вече е сред най-атакуваните от хакери сектори в глобален мащаб, наред с транспорта, енергетиката и банковия сектор. Това се казва в едно от най-авторитетните проучвания в областта на киберсигурността.

Докладът за киберзаплахите на IBM е базиран на проучване на 70 милиарда събития, свързани с киберсигурността в 130 държави и регистрира десетки милиони фишинг и спам атаки дневно.

Кои са секторите, подложени на най-интензивни кибератаки?

Начело е банковият и застрахователен сектор с 19% от атакитe. В топ 10 на атакувани сектори е и здравеопазването заради особената чувствителност на здравната информация и значимостта на потенциалните щети.

Всяка година през болница „Света Екатерина” минават между 7000 и 10 000 пациенти. Техните данни и здравен статус са чувствителна информация и за опазването й са взети комплексни мерки.

„Преди години ни бяха пробили, както се казва, бяха влезли хакери, и бяха взели част от информацията – счетоводна повече. Оттогава решихме да направим по-сигурна системата. Инвестирахме в средства, с пари, купихме допълнително сървъри, направихме си системата по-надеждна”, обясни Красимир Ангарски, икономически директор на УМБАЛ "Св. Екатерина".

Сега болницата е инвестирала в хардуерна и софтуерна защита, обучение на служителите и ограничаване на достъпа им, според конкретните им задължения.

„Има случаи, фирми, които се занимават с клинични проучвания – плащат на хакери да крадат статистическа информация, вместо те да си правят проучванията, а другото е, ако конкретно някой се прицелят в човек, на който да му се намери информация за здравето. Това е до късмет на извършителя и до небрежност на пазителите”, каза Светозар Георгиев, системен администратор в УМБАЛ "Св. Екатерина".

Здравният сектор търпи най-големи щети при евентуален пробив на сигурността, това се дължи на факта, че с номера на социалната осигуровка в някои държави е свързана и финансова информация.

„Техният фокус е да спасяват животи. Много рядко се намира лечебно заведение, което да постави необходимото ниво на защита”, заяви Станислав Атанасов, експерт по GDPR и киберсигурност.

Експертите напомнят, че над 70% от хакерските атаки, засечени през годината, са били спам и съветват да не отваряте имейли от хора, които не познавате или поща, която не очаквате да получите.