Здравен абсурд -  НЗОК одобрява да плати скъпо лечение на деца, но в последствие отказва да даде част от сумата. Става дума за около 700 хил. лв., които сега пациентите или болницата може да се наложи да платят.

Боян е със спинална мускулна атрофия. Родителите му виждат надежда в лекарство, което държавата поема от 2019 г. „Беше един от най-щастливите ни дни, защо вече имахме надежда, че това дете може да бъде още дълги години живо, че има шанс живота му да се промени и той да сбъдне мечтите си“, сподели Таня Димитрова, майка на Боян.

Здравната каса издава заповед, с която одобрява финансирането на лечението на Боян. Първият курс е с 4 дози, всяка една струва около 164 хил. лв. Малкият пациент посочва, че с лекарството се чувства по-добре и става по-издръжлив физически.

Четвъртата доза е поставена през януари 2020 г. Точно тогава лекарството става част от позитивния лекарствен списък на Касата. Указанията за прилагането му по новия ред обаче са издадени от нея чак през март, като влизат в сила със задна дата от януари.

„Това е един правен абсурд - Касата приема, че въпросните указания издадени през март, не са спазени през януари и затова отказва да заплати на болницата сума представляваща стойността на тези лекарствени продукти“, обясни Мария Шаркова, адвокат на УМБАЛ "Свети Георги" – Пловдив.

В този казус попадат още три болни деца. Лекарите казват, че ако бяха отложили дозите, чакайки указанията на Касата, ефектът от лечението би бил в риск. „Ние нямаме избор. Като е започнало това лечение, то трябва да продължи както трябва“, уточни проф. д-р Иван Иванов, Клиника по педиатрия в УМБАЛ "Свети Георги" – Пловдив.


През юни 2020 г. проверка на Касата приключва със заключение, че приложените дози лекарство трябва да се платят на болницата. До момента не го прави. Фирмата доставчик завежда дело срещу лечебното заведение, с което си иска парите - около 700 хиляди лева. Болницата, на свой ред, съди Касата.

Според юристи, огромната сума ще трябва да остане в тежест на болницата или да се плати от пациента. От касата отказаха интервю.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!