В последните седмици цената на оранжерийните краставици в магазините стигна рекордни нива – почти 5 лв. за килограм.

Снимка: bTV

Само за няколко месеца тя скочи с близо 100%.

Снимка: bTV

Според Институт по аграрна икономика това са най-високите стойности за последните 10 години.

В същото време цената на свинското месо също подгони рекорд, но по ниска цена. Така се стига до въпроса салатата или пържолите са по-скъпи?

Снимка: bTV

Доц. Божидар Иванов от Центъра за икономически анализи на селското стопанство обясни, че високите цени на зеленчуците се дължат на тежките климатични условия не само в България, но и в цяла Европа.

В Европа те се покачиха с около 40%. У нас са безпрецедентни, но са в синхрон с Европа, каза той.

Иванов обаче посочи, че България произвежда повече краставици, отколкото други страни, „така че може да се каже, че цените до голяма степен се определят в страната и не са повлияни от външен натиск“.

Снимка: bTV

Според статистиката надценката при краставиците е 35%, а при доматите – дори 45%. По думите на Иванов и други години маржовете са били такива.

Снимка: bTV

Помолен да коментира спада на месото, гостът обясни, че през 2016 г. цените на селскостопанската продукция са били едни от най-ниските в последните години, така че се предполага, че месото ще поскъпва.

Що се отнася до цените на зеленчуците, от март те са започнали да спадат, „така че, предполагам, ще продължат да падат и през април, когато е Великден. Обикновено за такива празници, когато потреблението нараства, те се повишават, но не може да се говори, че ще е така през целия месец“.

Едуард Стойчев, бивш председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, коментира, че проблемът е в продължаващото ниско потребление, заради което производителите се опитват да продават качествената стока на максимална цена.

По думите му нашето производители е едно от най-енергоемките и цените са високи заради високите разходи.

Вносната продукция регулира пазара, посочи той.

Според Велин Георгиев, който е управител на оранжерия в Петрич, цените са високи заради тежката зима, но причина е и държавната политика – „Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие“ докараха земеделието в България до това положение – да се внасят зеленчуци от Гърция и от Испания и така производството намалява“.

Георгиев прогнозира, че цените ще започнат да падат в следващите 10 – 15 дни, когато производителите ще започнат да берат. За Великден доматите вероятно ще са 2,80 – 3 лв. за кг, а краставицата – 1,80 – 2 лв.

Вижте повече във видеото: