Как умните устройства (таблети, смартфони, компютри и телевизия) влияят на децата?

Американската педиатрична асоциация излезе с ревизирани данни за препоръката си за това колко време може най-малките да гледат телевизия. До сега ползването на такива устройства от деца под 2 години се смяташе за вредно и препоръката беше да се избягва напълно. Според последните данни възрастта се понижава до година и половина.

 Друго проучване, отново с произход САЩ, посочва, че 44 на сто от децата на годинка ползват по някакъв начин подобни устройства. На две години процентът скача до 77.

Според експертите достъпът до електронни устройства води до пристрастяване, проблеми с концентрацията и вниманието, нарушения в съня, влошено зрение.

Експертите в студиото на „Тази сутрин” също са категорични за негативните ефекти от екраните.

Неврологът д-р Лъчезар Трайков обърна внимание, че в ранна възраст мозъкът се развива и не всички функции са завършени.  

Психологът Валентин Стоилов допълни, че образът от телевизора или таблета се възприема по-лесно, докато книгите изискват въображение. Това е и причината да е по-привлекателен за малките. „Времето пред компютъра може да бъде време, което да се прекара с родителите. Детето учи по-добре от контакта със себеподобните, отколкото с устройство, което му дава двуизмерен образ”.

Компютърните игри, които играят по-големите деца, категорично не развива мозъка. Това посочи д-р Трайков, цитирайки японско проучване. „Нито една игра не развива интелекта, само стратегическите игри ангажират челния дял и то само по време на първата игра. Ние обиждаме мозъка си.”

Компютърният свят е един неуспешен заместител на реалния - когато дете е неадекватно социално и обект дори на агресия, то има нужда да компенсира и я намира във виртуалния свят, коментира д-р Стоилов.

Екраните водят и до проблеми с очите. Д-р Галя Димитрова посочи, че сините лъчи, които те излъчват, са съседи на ултравиолетовите лъчи от слънцето. „Няма естествена бариера в окото за тях и те достигат до ретината”, каза тя. Това може да доведе до дегенерация на ретината и често малките се оплакват от сухота в очите, често мигане, разфокусиране и главоболие.

Светът на компютърните игри има и тъмна страна – починали младежи от дни наред липса на сън, за да играят, родители унищожават компютри само и само да откъснат тийнейджърите си от тях.

В интернет има история за мъж, пропуснал дори партито за собствения си рожден ден, заради онлайн игра.

Антоан Терзийски споделя най-тежкия си случай – близо 60 часа без да ляга. Ефектът при него – сънна кома до 35 часа. Той е професионален геймър и европейски шампион по една от най-масовите онлайн игри. Според него компютърните игри могат и да помагат в някои отношения. „По-старите версии на аркадни игри като „Пак ман” и „Супер Марио” все повече се използват при тежки болести, от сорта от Синдрома на Даун, дислексия и т.н., заради следенето на монитора, движението на определена траектория на самия герой и също така различните цветове”, смята той.

Иван Стойчев също професионален геймър, коментира, че според проучвания игрите повишават времето за реакции. Той е категоричен, че когато има дете ще настоява да стои пред компютъра и играе някакви игри, или да спортува, отколкото да е някъде навън и „да не го знам какво прави.”

Антоан зае позицията, че в крехка детска възраст е по-добре да играят  навън и да имат въображение.

Средната възраст на геймъра постоянно расте. Тя вече е 33 години, което означава, че след време и много възрастни ще се увличат по компютърните игри.

Според експертите, бъдещето на игрите е във виртуалната реалност. С подходящи очила децата ще могат да се пренасят с приятели навсякъде по света.