Разминаване в събраните акцизи между малките производители и големите компании за алкохол. За това съобщават от Агенция Митници. Според данните при реколта от 400 хил. тона грозде половината отива при големите дружества, а другата при регистрираните казани. Акцизът, постъпил в бюджета обаче е различен.

Снимка: bTV

Събраният данък от големите производители за 2015 г. е над 200 млн. лв., а от регистрираните казани малко над 700 хил. лв.

Снимка: bTV

По данни на Агенция Митници големите производители внасят 162 млн. лв. акциз в хазната от спиртни напитки По думите на говорителя на агенцията Вяра Генова от началото на годината има 356 случая на разкрит нелегален алкохол.

Снимка: bTV

„Около 30 на сто са във физически лица. 25 хил. л. алкохол е открит в частни обекти и има съставени актове”, посочи тя с уточнението, че този алкохол е продаван.

Снимка: bTV

Според представителя на сдружението „Българска домашна ракия” акцизът за домашна ракия в рамките на 154 лв. за 50 л. е твърде много за българина. По думите на Петко Събев според закона 30 лв. акциз, които са определени за домашно производство с намалена акцизна ставка са всъщност 30 л. етанол. Това е съвсем различно от ракия за пиене. По думите му ако количеството етанол се приравни към количеството ракия трябва да се плати по-малко.

Снимка: bTV

На противоположна позиция е Радослав Радев, представител на националната лозаровинарска камара. „Законът не ощетява производителя. Дори е твърде либерален, защото позволява да се произведат допълнителни количества над 30 л. за лична консумация”. Той е категоричен, че се пропускат ползи за бюджета в размер на 100 млн. лв. годишно от малките казани. Също така няма и контрол, който да гарантира защитата на здравето на потребителите.

„Как да има контрол, като хората си варят в къщи”, посочи Събев. Той коментира проблемите, с които се сблъскват малките обекти за варене на ракия с новия закон.  „С ограниченията те вече имат намалено работно време за 6 месеца, не могат да работата и съответно не могат да си покрият кредитите и да плащат на работниците.”

Казанджията Андон Андонов също се оплака от законовите мерки за ограничаване на произведения литраж. „Ограничават ни много. Сега е 500 л. само с един казан не знам как ще смогна когато хората ще искат да се вари ракия”, каза той. Опашки пред казаните тепърва ще има, тъй като в момента гроздето още се бере. След влизането на закона в сила хората са решили масово да си варят вкъщи.

Проблем има и със събирането на акцизите. Председателят на общинския съвет Пламен Гошев посочи, че няма ясни правила за това как ще се събират точно и има вариант да се стигне до реваншизъм между казанджиите и общинските служители.

Радослав Радев коментира още, че държавата трябва да положи усилия по събиране на акциза, тъй като 200 хил. тона грозде влизат в домовете на хората без да се плати.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!