12 са почивните дни извън събота и неделя по повод различни празници тази година в България. По предложение на кабинета „Борисов 2” 43-тото Народно събрание прие нови правила за почивката по празници у нас.

От началото на тази година не се сливат празничните дни и не се отработват, когато обаче официален празник се пада през уикенда, почивен е следващият понеделник.

Така около 6 май, който е в събота, ще се почива и на 8 май – понеделник, а за Бъдни вечер – 24 декември, ще се почива и на 27 декември. На същия принцип почивен беше и 2 януари.

Работата на официални празници и в почивни дни се заплаща допълнително.

Снимка: bTV

Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев заради новия принцип почивните дни са се увеличили и през 2017 г. работните дни са рекордно малко 248. Той признава, че това отчасти се дължи и на факта, че годината е започнала в неделя.

Заради този факт 1,5% от БВП или 1,5 млрд. лв. няма да бъдат изработени, изчислява председателят на АИКБ.

Снимка: bTV

Велев е категоричен, че в у нас почивките па празници са два пъти повече от тези в страните от Западна Европа, а производителността на труда е най-ниската в ЕС. Българският работник често използва болнични – средно по 10 дни в годината. Именно затова и заплатите са най-ниски, смята представителят на работодателските организации.

Данните на „Евростат” за отработени дни в седмицата  – последното изследване от 2015 г., сочат, че Българският работник е в златната среда, на последно място е Холандия.

Изследването по полове обаче показва, че българската жена има най-много отработени дни в Европа. Водещи при мъжете е Турция.

Според синдикатите обаче българският работник е тотално подценен.

„В ЕС сме на последно място по размер на възнагражденията”, припомни Йоанис Партениотис от „Подкрепа”. Според синдикатите българският работник е много натоварен.

Относно големия брой болнични у нас синдикалистът каза: „Когато има повече ангажираност, има и по-голяма амортизация”.

Вижте повече във видеото: