Какво ще се случи, ако пътни полицаи ни спрат на пътя и откажем дрегер за алкохол и тест за наркотици – ще ни отнемат книжката. При проверка първо трябва да представим необходимите документи – книжка и талони, без да ставаме от мястото си. Става се само при покана от страна на проверяващия полицай, обясни инспектор Цветомир Георгиев от СДВР.

Ако дрегерът покаже наличие на алкохол в кръвта, следва кръвна проба в медицинска лаборатория. Нея можем да откажем, но това се отбелязва в протокола, уточни младши инспектор Любомир Манойлов от СДВР.

Напоследък зачестяват случаите на дрогирани шофьори, казват от Пътната полиция.

Снимка: bTV

Данните на полицията за установените нарушения само в периода 3 – 9 април са доста впечатляващи – близо 15 хил. нарушения общо, без книжка са шофирали  около 500 души, след употреба на  алкохол – 255, а след употреба на наркотици зад волана са седнали 70 души. 117 са катастрофите, 5 са загиналите.

Снимка: bTV

Очаква се днес – в последния почивен ден от великденските празници, трафикът да се засили по обед и в ранния следобед. Интензивно ще е движението по магистралите „Хемус”, „Тракия”, „Струма” и в подходите от тези магистрали към София. При Владая днес са отворени две ленти в посока столицата.

Интензивен трафик ще има и от Кулата към Благоевград и София, особено натоварен ще е разклонът при Симитли. Шофирайте внимателно, защото пътната настилка на много места е мокра.

Снимка: bTV

Извършват са е ремонти по основните пътища в цялата страна.

На  магистралите "Люлин" и "Струма" се  подменят само мантинели. В хасковска област на магистрала "Марица" има преасфалтиране. На АМ "Тракия" – в участъци в областите София, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас се кърпи настилката.

Снимка: bTV

 

С повишено внимание се движете и на АМ "Хемус" – там продължава ремонта на десните тръби на тунелите „Витиня" и „Ечемишка", движението и в двете посоки е в лявата част на тунелите в посока София.