Истинската зима дойде през февруари. В цялата страна днес са обявени предупреждения за опасно време от първа степен – силен вятър, виелици и навявания.

Проходът на Републиката е затворен в двете посоки за всички превозни средства поради обилен снеговалеж, снегопочистване и закъсали тежкотоварни автомобили.

В Смолянско има населени места без ток - селата Полковник Серафимово и Фатово и др. Екипи на енергото работят по отстраняване на авариите.

Лошото време стана причина за затварянето на прохода Шипка.

По данни на Областното пътно управление в района около тракийската могила има и закъсали автомобили. Аварийни групи опитват да измъкнат от снежния капан пътниците.

Обстановката в Прохода на Републиката е усложнена. Пътната настилка заприлича на ски писта за по-малко от 2 часа.

Десетки останаха в капана на затворения проход, докато авариралите тировете не бъдат изтеглени.

Над 60 снегопочистващи машини са на терен. Обилен сняг вали в цяла Великотърновска област. Вероятно ще се налага поетапно спиране на движението на автомобили, за да се почистват пътищата.

Временно е преустановено движението на товарни автомобили над 12 тона по всички главни пътища на територията на област Велико Търново.

Към 19 ч. магистрала „Тракия“ е проходима при зимни условия. Не такава е била обаче ситуацията по-рано през деня.

В отсечката между Пловдив и Стара Загора следобед е било инфарктно. Зрители сигнализираха, че участъкът е бил непочистен, но от областното пътно управление на Стара Загора отрекоха. Според шефа на службата – валял е много силен сняг, който е затруднил почистването. 12 машини почистват магистралата.

За километри аварирали тирове в района на плевенското село Обнова, съобщи зрител на bTV.

Ограничава се движението за всички превозни средства по път I-7 Венец – Хитрино в област Шумен поради снегопочистване и закъсали тежкотоварни автомобили.

Временно се ограничава движението на товарни автомобили над 12 тона по пътя I-4 Търговище – Горна Оряховица в област Търговище поради снегопочистване и снеговалеж, съобщиха от АПИ.

Временно се ограничава движението на МПС над 12 т на територията на област Разград, както и в област Русе по път I-2 Русе - Разград, в област Силистра в посока Разград по пътища II-23 Исперих - Беловец, II-49 Старо село - Разград, III-205Тутракан - Свещари, в област Шумен по път I-2 от пътен възел Белокопитово до Разград в двете посоки, поради обилен снеговалеж, бурен вятър, снегонавявания.

Временно е ограничено движението за товарни автомобили над 12 тона от км 27 до км 30 на АМ "Струма" в посока Дупница за снегопочистване.

Най-силно днес валя в Смолянско – в Пампорово натрупа покривка от 20 сантиметра. Заради бурния вятър по високите места има навявания.

Сняг валя в Хасково и Кърджали. На места между Кърджали и Ардино и в прохода за Асеновград, през Черноочене, снегът също е 20 см.

Пътищата между Харманли и Симеоновград и Тополовград до Голямата звезда са затворени за снегопочистване. 

Аварирал тир до Харманли пък затвори за часове платното на магистрала „Марица” в посока Пловдив. Произшествието спря не само колите, но и снегорините. Камионът вече е изтеглен и движението в района е възстановено.

От 17 ч. беше забранено движението за всички МПС през Троянския проход.

Котленският проход е затворен за товарни автомобили над 12 тона. Ограничението е заради обилния снеговалеж и опасност от инциденти и е в сила до 7 часа утре, каза за bTV Митко Иванов, директор на Пътно управление-Сливен.


Денят не мина без пътни неволи по Прохода на Републиката. В ранните сутрешни часове няколко аварирали тира блокираха прохода в южната му част и за кратко се образуваха колони от чакащи автомобили.

Наложи се движението да бъде спирано още на подходите към прохода. Откъм Търново се образува километрична опашка от автомобили.

Не снегът обаче се оказал причина за затварянето на прохода, а неподготвените шофьори, обясниха от почистващата фирма по южния склон на Хаинбоаз.

"С летни гуми, неподготвени, пет тира. Единият закъсал, другите тръгнали да го изпреварват. Тръгнал един дървар, празно ремаркето, тръгна да изпреварва спрелите и той се заби, и оттам се получи тапата", обясни Валентин Кръстев, шофьор на снегорин.

Движението беше спряно за около час.

През деня наши зрители сигнализираха за непочистена магистрала „Тракия" в района Нова Загора в посока.

Пътната обстановка в област Смолян е усложнена заради обилния снеговалеж от часове.

Задължително с вериги трябва да бъдат автомобилите, които преминават през проходите "Пампорово", "Рожен" и "Превала".

Снимка: Аз, репортерът

Остава в сила ограничението за камиони над 12 тона през "Рожен" и "Превала" и по републиканските пътища в общините Девин, Доспат и Борино.

Истинските проблеми със снега предстоят през следващите 24 часа. В източната половина на страната ще има много обилни снеговалежи. В комбинация със силния вятър ще има и виелици.