Затруднен е достъпът за майките с малки деца и трудноподвижните хора в центъра на Варна. Асансьорът на подлез към Морската градина не работи.

Подлезът до Икономическия университет е един от основните подходи от центъра към Морската градина. Платформата обаче не работи от началото на лятото и макар да пише, че е спряна за ремонт, той така и не е започнал.

Майките с колички като Цветелина Котоманова имат няколко варианта. „Количката е тежка заедно с детето, второ, става много трудно, тясно е за краката, трябва голяма концентрация”, пояснява тя. Другата алтернатива е да заобиколят по едно от най-натоварените кръстовища в града, изчаквайки четири светофара. 

„Неудобно е, виждате колко коли има отвсякъде, карат бързо, шумно е, а за слънцето и топлината лятото да не говорим”, допълва Цветелина. Има и трети вариант – да се използват други подлези, които обаче са на 1-2 км.

От общината обясняват, че проливните дъждове през юни са повредили мотора на асансьора, а вандали счупили стъклата и вратата. „Когато започнаха ремонтните дейности по мотора, се оказа, че хидравличната помпа не може да бъде ремонтирана, и това наложи да бъде давана допълнителна заявка за доставка на части”, заяви Таня Василева от отдел „Социални дейности” в община Варна.

Платформата трябва да е готова до края на месеца, а стълбите на най-близкия подлез, които цяло лято бяха изпочупени, едва сега започват да се ремонтират.