Застудяването продължава и днес. Жълт код за температури под нулата през целия ден е обявен за Западна и Северна България.

Минималните температури ще са предимно от - 7° до - 2°, максималните – от - 3° до 2°.  Облачността отново ще се увеличи и на места ще има превалявания от сняг. В Западна и Централна България ще духа слаб до умерен северозападен вятър, в Източна – вятърът ще бъде от север и много студен.

Ако ходите в планината този уикенд, трябва да бъдете сериозно екипирани. Има реална опасност от измръзване. Минималните стойности ще падат под - 20 градуса, максималните ще са под - 10. Ще подухва и леден вятър.

"Нещастия се получават не само от подхлъзвания или невнимание на трудни пасажи, но и от постепенно губене на топлина. Студът, особено в комбинация с ветрове, които по високото и откритото са доста по-силни, може да доведат до преохлаждане на организма. При 35 градуса телесна температура започват по-тежки форми на хипотермия. Освен това студът може да увреди и само локално части на тялото - откритите части, където измръзването може да нанесе не малки щети", обясни планинският спасител Любомир Терзиев.

И през двата почивни дни облачността в планините ще бъде значителна, с условия за превалявания от сняг. И в ниското в неделя, на отделни места, ще превалява слаб сняг. Температурите още ще се понижат. Ще има места с минимални температури под - 10 градуса.

Дори и дневните в по-голямата част от страната ще са отрицателни. И през новата седмица сутрин ще е с много ниски температури. Валежи не се очакват, но ще има мъгли в ниското.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!