Започнаха засилени проверки срещу бракониерите в Бургаско. Акцията е част от мащабна кампания срещу нелегалния улов на риба на Агенцията по рибарство и аквакултури, използвайки ново свръхмодерно оборудване. 

От началото на акцията само за последните 3 дни инспекторите са заловили 26 бракониери, конфискували са над 4 километра мрежи и повече от 700 кг незаконно уловена риба. Иззети са и три бракониерски лодки.

Най-често налаганите глоби са 100 лв. за любителски риболов и 1500 лв. за промишлен риболов без разрешение.

Екип на bTV присъства ексклузивно на нощна акция в най-голямото езеро у нас – Мандренското.  

Срещу помпената станция на нефтената рафинерия от няколко дни водата буквално „кипи“ от каракуда и друга риба, която изкушава бракониерите. За това и районът вече е поставен под денонощна охрана.
 
В началото на годината, по ОП „Контрол“ ИАРА е получила високопроходими автомобили, очила за нощно виждане и друго специално оборудване. А тези термо камери са изключително удобни и с тях се вижда ясно на разстояние до 2 км. 

Акцията започва на смрачаване. Пет екипа тръгват в различни посоки. Мобилните термо камери улавят и най-малкото движение край водата. Заради извънредната ситуация са командировани екипи от цялата страна.

При обход инспекторите откриват до езерото кола със забранен уред за риболов, а край водата и двама души.

Казват, че нямат документи, нямат шофьорска книжка, нямат и лична карта. Извикана е полиция.

Единият от хванатите снощи бракониери и друг път е залавян. Срещу него се води досъдебно производство за нападение над инспектор. За да е по-ефективен контролът, от ИАРА настояват за увеличаване на глобите.