В XXI век в България все още има места, където хората живеят без вода. Защо? Има ли виновни за това? И може ли да се намери спешно решение за безводието?

Отговорите на тези въпроси търсят Бесте Сабри и операторът Явор Владимиров тази вечер в bTV Репортерите.

Преди две години Ралица Христова се завръща в родния си град Омуртаг. Разказва, че до този момент била забравила как се живее без вода. „Положението е страшно с две малки деца. Бидони, туби. Ужас! Нито можеш да измиеш, да изваря шишетата, да сготвиш. След 10 вечерта лягаме некъпани и чакаме 6 да дойде. Пълним кофи, тенджери“, разказва тя.

Според официалната статистика нарушено водоснабдяване има основно в 28 села и махали, както и в два града в страната – Омуртаг и Радомир.

Според информация на Министерството на регионалното развитие и благоустройството около 85% са средните загуби на питейна вода в цялата страна. В България има над 90 хиляди километра водопреносна и канализационна мрежа, голяма част от нея – изградена преди повече от 50 години.

„Недостигът на финансиране за тези 90 хиляди км., над 90 хиляди е над 7 милиарда лева. С актуализацията на цените и тези оценки растат”, обяснява Деляна Иванова, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството.

От общия бюджет на Министерството за проекти във ВИК инфраструктурата има одобрени 16 милиона лева. Това се оказва недостатъчна сума за общинските проекти.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!