Преди три дни от здравното министерство съобщиха за уволнението на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) Росен Иванов с мотива, че вътрешният одит е констатирал редица нарушения. 

В отворено писмо до медиите обаче Иванов пише, че не са установени сериозни нарушения. Окончателният доклад от проверката дори не му е представен, а здравният министър не е поискал да чуе гледната му точка.

В писмото той казва още: „Обърнахте много сериозно внимание на един анонимен „сигнал“, макар всички да знаят, че авторът му има инициали П.Б., по-известна с цветистото прозвище „Мазератито“. Иванов казва, че именно тази дама се готви за неговия пост.

Помолен да коментира тази част от писмото си и кой стои зад инициалите П.Б., Иванов заяви в предаването „Тази събота“ по bTV: „Не искам да влизам в темата. Подсказал съм нещо в писмото, но не искам това да се раздува. Мисля, че се губим в дребните неща. Същественото е ние как се отнасяме като общество към тези низости“.

По Закона за достъп до обществена информация bTV поиска от здравното министерство доклада от проверката в агенцията. От него става ясно, че са проверявани и твърдения по сигнал на служител в Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, подаден на 18 август на имейла на здравното ведомство. Една от важните функции на ИАМН е осъществяваната от нея административнонаказателна дейност, при която се налагат парични санкции на нарушителите на здравните права на пациентите.

Притеснителна част от доклада представлява констатацията, че агенцията няма необходимия капацитет и допуска грешки при налагане на тези санкции, което води до отмяната им от съда и неефективност при осъществяване на контрола. Така сред описаните в докладната записка до здравния министър проф. Костадин Ангелов нарушения са, че  ръководството на Агенцията не е осъществило ефективен контрол по административнонаказателните производства и не е предприело своевременни действия за повишаване нивото на компетентност на юрисконсултите относно АПК и ЗНН, както и не е извършена навременна проверка на издадените наказателни постановления, което води до риск от съставяне на актове и постановления със съществени недостатъци и ненавременното им изпращане в НАП за събиране на публичните вземания.  

Липсвали и ефективни мерки за овладяване на текучеството и ефективността на персонала на агенцията. По време на проверката не са представени Вътрешни правила за системата за финансово управление и контрол на Агенцията, действащи в периода от април 2019 г. до януари 2020 г. Описани са и случаи на купуване на очила против ултравиолетови лъчения за шофьори, въпреки че към момента на издаване на заповедта покупката не е била извършена оценка на риска на работните места, каквато се изисква по наредба.

Купуването на очила се е случвало с две заповеди от април 2019 г. и от май 2020 г. , на базата, на които са изплатени съответно 900 лв. и 300 лв. Допуснато е и нарушение на Кодекса на труда – предоставени са средства за представително облекло на служители по трудово правоотношение.

Запознайте се и с пълния текст на доклада:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!