Срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София е съдбовна за бъдещето на Македония. Защо – министър-председателят Зоран Заев говори пред Иван Георгиев.

За първи път след обявяването на независимостта от Югославия през '91 г. Скопие е пристиснато от времето – през юни предстои ключов Европейски съвет, а през юли среща на върха на НАТО. Така домакинството на София се оказва решаващо за бъдещето на Македония.

„Аз съм сигурен, че България играе историческа роля, която не само Зоран Заев, а гражданите на целия този регион ще помнят само с добро”, казва Заев.

Политиците в Атина настояват новото име да бъде вписано като промяна в македонската Конституция. А дори да бъде постигнато съгласие между преговорните екипи, парламентите на двете страни ще трябва да одобрят финала на 30-годишните преговори. 

Въпросите за териториалните претенции и античната история за момента изглеждат решени. Политиците край Вардар дори се отказаха от мега проекта "Скопие 2014".

„Проектът е спрян и повече не се строи. Евентуалното разрушаване на "Скопие 2014" струва много пари. Македония е бедна страна, ние нямаме толкова пари.

Така че проектът "Скопие 2014" сигурно ще остане паметник на времето, в което гражданите били гладни и бедни, а някой е изхарчил един милиард евро за бронз и музеи”, уточни македонският премиер.

Евроатлантическото бъдеще на Македония означава излизане от Руската зона на влияние  на Балканите.

Македонският премиер често е наричан соросид и предател от медии с неясно финансиране в Скопие и Белград.

„Има периоди, дни и седмици, когато е малко неприятно. Защото Русия се чувства неприятно, ако Македония се доближава до НАТО. И тези реакции, според мен, са безпричинни. Защото ние искаме да имаме и с Русия добро сътрудничество. Но нашето бъдеще е в НАТО. Нашето бъдеще е в ЕС”, коментира Зоран Заев.