Априлските сметки за парно шокираха столичани. Според "Топлофикация" причините са ниските пролетни температури и по-скъпата топлинна енергия този сезон.

Шест дни повече топло и по-висока сметка за Милка Андреева заради трите радиатора, които е пускала през април. Жената признава, че сама не може са се справи със сметката за парното.

„Дъщеря ми плаща, моята пенсия е много ниска“, казва тя.

Заради рекордното поскъпване на природния газ миналото лято топлинната енергия скочи с 40 на 100. Така дори намаленото ДДС от 20 на 9% не донесе очакваното облекчение за потребителите.

Мярката изтича в края на юни, напомнят експерти.

„Ако не реши правителството или парламентът да продължи тази ставка от 9%, то ще се върне на 20%“, обясни Кремен Георгиев от Асоциация на топлофикационните дружества.

Абонатите обаче не разбират защо фактурите са по-високи.

„Не сме доволни, защото действително сметките са завишени при неочаквано висока температура през предходния месец, а през март се оказа, че сметките са по-ниски при по-ниска температура, което не е адекватно“, каза един от тях.

От „Топлофикация" завиха за bTV, че потребители са пускали парно с 20% повече, защото е било с близо 2 градуса по-студено от миналия април и още: “48% от битовите потребители са получили фактура на стойност до 100 лв., а за близо 33% от клиентите стойността е между 100 лв. и 200 лв. Едва около 5% от сметките за месеца са на стойност над 300 лв.”

Експерти съветват дори да са високи сметките да се платят до 30 май, за да се ползва 3%-нтната отстъпка, а ако има разлика да очакват изравнителните сметки.