Част от идеите в проекта за бюджета за държавното обществено облагане предизвикаха критики от работодателските организации, които поискаха оставката на социалния министър Бисер Петков.

Вижте повече за проекта:

Председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов посочи, че оставката се иска заради липсата на напредък в последните месеци в три сфери – премахването на минималните осигурителни прагове, премахването на административното определяне на минималната работна заплата без някакви критерии и премахването на т. нар. класове.

Снимка: bTV

Определянето на минимална работна заплата от 510 лв. нас не ни устройва, защото не е обвързано по никакъв начин с някакъв механизъм за нейното определяне, каза Симеонов. Това не е спор само в България, но и в цял свят. Затова Международната организация на труда е приела специална конвенция, която предвижда такива договорни механизми, компромис между синдикати и работодатели. В България това не се постига и заради това нещата не са приемливи за работодателите, каза гостът.

Снимка: bTV

Административното увеличение на минималните осигурителни прагове пък се прави без да има оценка на въздействието му, прави се механично, посочи той. Не може такова увеличение да се прави, без да се отчита дали в сектора няма намаление на производителността, например, затова е неприемливо за работодателите.

Снимка: bTV

Искането на оставката на министъра може да е изненада за всички, но за него не е, защото преди около три седмици поставихме доста сериозно въпроса за тези три направления, в които работодателите очакват процес. Нямаше разбиране и за нас е учудващо, че сега се говори за насърчаването на някакъв диалог, каза Симеонов.

Снимка: bTV

Има още нещо – министърът не е човек, който да не познава материята, а от него не сме чули позиция. Той, като институция, е еднакво задължен да защитава интересите и на работодателите, и на синдикатите и да не взема страна, изтъкна гостът.

Вижте целия разговор във видеото: