Защо газът поскъпва с 30%, има ли начин цената да се намали и какви стойности да очакваме в бъдеще – тези теми коментираха газовите експерти Трайчо Трайков, Христо Казанджиев и Иван Дреновички в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Логиката газът да поскъпне е действащата формула за ценообразуване по договора ни с „Газпром“. В светлината на антимонополната процедура на Европейската комисия срещу „Газпром“, за разлика от правителството, ние настоявахме да се промени именно тя, каза Трайков.

Снимка: bTV

Цените на нефта и долара варират и така ще варира цената на руския газ за България, докато не се промени формулата, добави той.

„Друг е въпросът какви са шансовете и възможностите за предоговаряне на формулата – каза Казанджиев. Има такава възможност, стига експертите, които вземат решения в България, да се подготвят добре и да поканят за преговори „Газпром“. До този момент не ми е известно някой да е защитил успешно българската позиция в последните 15 години. Може би сме единствената страна в Европа, да не кажа в света, която прие решение в полза на „Газпром“ и се отказа от едни много атрактивни цени на природния газ. Поради какви причини – това е отделен въпрос“.

Снимка: bTV

Така или иначе ние купуваме газ на международния пазар и трябва да приемаме за нормално да има динамика на цените, добави той.

Трайков контрира, че има хора, които са се опитали да защитят интереса на страната, и са постигали някакви малки успехи, но „вижте каква е имунната система на държавата – човек, когото съм уволнил за думите: „Аз подписах руската версия“, сега е зам.-министър на енергетиката“.

„С оглед на международната конюнктура към настоящия момент, договорът, който България подписа в края на 2012 г., напълно облагодетелства страната – в момента тя има една от най-ниските, ако не и най-ниската, цена на газа в цяла Европа. Това не означава, че договорът, който имаме, е изцяло в наша полза и не може да се мисли за предоговаряне“, коментира Дреновички.

Снимка: bTV

„Това би могло да е вярно, когато нефтът е много евтин. Когато се покачи, при нас газът става несъразмерно скъп“, отговори Трайков.

Дреновички посочи, че, въпреки че нямаме големи добиви на газ, в момента изнасяме.

„Изнасяме, защото малкото газ, който добиваме в Черно море, вместо да влиза в микса на газа за вътрешния пазар и да намалява общата му цена, в момента се изнася – евтиният газ се изнася, а в България се потребява само вносният“, обясни Трайков.

Според Дреновички цената на „Булгаргаз“ в момента е една от най-ясно регулираните цени.

На въпрос за предложението на американския президент Доналд Тръмп страни от Източна Европа да внасят втечнен газ от САЩ Казанджиев каза, че това е възможно, стига във и около България да има предпоставките за това. „В случая се касае за проект, който датира от над 10 години за изграждане на терминал за втечнен природен газ на гръцкото крайбрежие – един проект, който, в известна степен, индиректно е под контрола на „Газпром“. Да се внася газ през Гърция и сега е възможно, големият проблем е, че този внос е може да стане след разрешение на „Газпром“.

„Това е заради договора, който имаме с „Газпром“ – че дори и за такава сделка се иска разрешението на „Газпром“. Това е едно от нещата, в които ЕК уличи компанията – за такива клаузи по отношение на страните от Източна Европа“, каза Трайков.

Според Казанджиев и да има внос от Гърция, е малко вероятно цените да паднат, но ще доведе до конкурентна среда. По думите му обаче българите правят всичко възможно да отклонят такива възможности.

Трайков обаче смята, че „когато има конкуренция, ще доведе до намаление на цената. Това ще е възможно, ако в договора с „Газпром“ няма условие „вземи или плати“.

Мисля, че ни предстои увеличение на цената и трябва да сме готови, това са пазарните реалности, коментира Дреновички.

Вижте целия разговор във видеото: