Европейските избори традиционно са съпроводени с по-вял интерес и по-слаба избирателна активност. В същото време, обаче, може да се каже, че те са и най-важния вот, в който можем да вземем участие като граждани.

Защо?

Защото ЕП взема важни решения, които в крайна сметка засягат всички ни чрез политиките на ЕС, а те се коват именно по време на пленарните заседания.

Защото европарламентът единствен има правомощията да коригира работата на Европейската комисия и само той може радикално да промени посоката на развитие на целия ЕС само с едно гласуване.

Защото европейските политически семейства и балансът на силата между тях в крайна сметка задават тона на политическия живот в отделните държави.

Какво е по-различното сега?

С излизането на Великобритания от ЕС и изострянето на политическия и обществен дебат в практически всички други държави от ЕС вече е ясно едно – нужна е промяна. Каква да бъде тя?

Дали ни трябва повече Европа – с по-голям общ контрол върху финансите, съдебната система, сигурността и социалната политика, за да спрем злоупотребите и неефективността? Дошло ли е времето на Съединените европейски щати, за които говори Чърчил?

Снимка: Явор Николов

Може би пък всъщност трябва най-накрая да видим една Европа на отечествата – такава, каквато генерал Де Гол си я е представял. С по-малко бюрокрация и централно спуснати решения за сметка на съчетанието на най-добрите качества на отделните членки.

Или пък ЕС трябва да тръгне по качествено нов път, основан на технологии, устойчиво развитие и политически системи, замислени във века, в който живеем?

Европейските избори са моментът, в който можем да отговорим каква посока искаме да поемем като граждани на ЕС.

„Промяната Европа“ e проект на bTV Новините, посветен на Евроизбори 2019 и предизвикателствата, пред които се изправят България и страните-членки на променящия се Европейски съюз. Проектът е израз на стремежа на редакцията с най-високо доверие в България да даде на зрителите на bTV пълна и обективна картина за процесите, които определят посоката и качеството на живота на хората и се реализира в ефира на новините и актуалните предавания на bTV и bTV Radio, както и в специална секция на btvnovinite.bg: https://btvnovinite.bg/PromyanataEvropa.

Снимка: bTV