Снимка на бутилка уиски с визитната картичка на Цветан Цветанов предизвика интерес и оживена дискусия в профила в социалните мрежи на депутата от БСП Кирил Добрев. Уискито е подарък-признание от Цветанов към Добрев за убедителната червена победа.

До милия жест между политическите опоненти се стига след предизборен облог между двамата.

Историята на този облог и следизборният анализ на двамата депутати, които отлично познават технологията на вота, разказва Мария Цънцарова.

Освен за кандидатите за президентския пост, за още двама политици изборната битка със сигурност беше лична. Всеки глас в решителния ден знаем, че са броили мъжете, които правят изборите в ГЕРБ и БСП - Цветан Цветанов и Кирил Добрев. Залогът за тях беше не просто „Дондуков 2”, а облог помежду им. Единият заложи часовника си, а другият бутилка уиски.

- Какъв е вкусът на победата, г-н Добрев? Бяхте го забравили в БСП.
Кирил Добрев: Наистина е така и то доста години. Приятен е.

- Какъв е вкусът на загубата?
Цветан Цветанов: Е, да ви кажа честно, не бих могъл да определя. Разбира се, че не е това, което би могъл да изживее човек, когато печели, но аз смятам, че и "БСП-Лява България" нямат вкуса на победата, защото това не е тяхната победа.

- Има и вкус на отлежало уиски, доколкото разбирам.
Кирил Добрев: По-скоро това е един трофей. Трофей, който си го взех и го занесох на „Позитано”, в кабинета на баща ми. Банална е историята. Срещнахме се между двата тура на едно светско мероприятие.

Цветан Цветанов: Бяхме на един коктейл, който беше организиран от американското посолство за президентските избори, които се провеждаха в САЩ и това беше на 8-ми.

Кирил Добрев: Колегата Бойчев го подкачи, че всъщност сме добри от него. Той в типичния си нагъл стил обясни, че в неделя нещата ще бъдат коренно различни. Това ме взриви.  Бях готов да заложа всичко. Поисках един от часовниците, които Бойко му подари, защото, спомняте си, при всяка една пресконференция демонстративно се раздаваха някакви часовници. И аз поисках часовника и в замяна давам моя. Обясни, че часовниците са му много скъпи. – Казвам, че и моят е скъп, той ми е подарък от Драго Стойнев, но съм готов да се разделя с него.

- Защо не приехте предизвикателството да заложите един от часовниците, който сте получили от Бойко Борисов?
Цветан Цветанов: Той поиска бутилката.

- Той каза, че е искал от часовниците, да не би да сте предусещал загубата?

Цветан Цветанов: Не, не, не. Той просто поиска бутилката.

Кирил Добрев: Това беше облогът за часовник, но в края на краищата в понеделник получих уиски с визитка.

Цветан Цветанов: Аз изпълних обещанието си, след като сме загубили изборите, изпратих бутилката.

Кирил Добрев: Обади ми се по телефона и каза, че победата ни е внушителна и че противникът трябва да се уважава.

Цветан Цветанов: Нямаше послание, само имаше моя визитка, че бутилката е от мен. Да не вземе някой да го заблуди, че е от някой друг.

- С кого ще го изпиете това уиски?
- Кирил Добрев: Не, не го пипам. Започвам да ги събирам. На една лавица съм си отделил за трофеи само от Цветанов за изборите. Всичко, което получа от него, ще си го пазя.

- Защо точно неговото признание ви е толкова важно?
-
Защото това е машината! В Цветанов няма нищо случайно. Това е този човек, който принуждаваше нашите кметове да се снимат с Цецка Цачева, след което разпространяваше снимките им по медиите и сме се обяснявали часове, че не ги подкрепят. Това е този човек, който ангажира цялата държавна администрация да мачкат през цялата кампания, само и само да гласуват за ГЕРБ.

- Кирил Добрев казва, че вие сте машината на ГЕРБ за избори и сте използвали мръсни трикове.

Цветан Цветанов: Какви?

- Репресирали сте хората по места и сте карали кметове на БСП да се снимат с Цецка Цачева и да декларират подкрепа към нея.

- Както имаше кметове от други политически формации, така също и от "БСП-Лява България".

- Доброволно?
- Как смятате, че могат да дойдат на мероприятие на ГЕРБ, предизборна среща, на тези срещи не идват хора контролирано.

- Кирил Добрев говори за принуда от местната власт.

 Цветан Цветанов: Няма такова нещо. Да даде един пример, да излезе един кмет.

- Но изборите в крайна сметка са машина.

Кирил Добрев: Технология.

Какво приложи БСП, защото тези неща, за които говорите, не са измислени от Цветан Цветанов?

 Кирил Добрев: Това са копирани от нас, но в ранните години на демокрацията, но времената се промениха.

- Той с вашите трикове играе на изборите?

Кирил Добрев: Няма нищо ново измислено. Дори и в МВР той си служеше с нещата, които се учат в първи курс в академията и стана ясно в деня на балотажа, че 200-250 хиляди фенове на ГЕРБ са гласували за Радев. Това е именно този наказателен червен картон, който е за Цецо, Бойко, министърът на вътрешните работи Бъчварова - за начина, по който те се държаха. Това показва, че в политиката не е като в мача на Бойко, в който където му дават втори път му дават топката, за да вкара дузпата след като е пропуснал. Приказката за Пепеляшка нали я знаеш, че след 12 ч. не се качваме в каляска, а в тиква. Това е този сигнал.

- Правилно отбелязвате - за Радев са гласували. За БСП колко гласуваха на тези избори?

Кирил Добрев: В политиката никога 2+2 не прави 4. 2+2 може да направи 1 и 0, когато не се получи свръзката. Но може да направи и 6.

- Какви са тези 250 000 симпатизанти на ГЕРБ, които са подкрепили Румен Радев?...

Цветан Цветанов: Това е тяхна аритметика, която не кореспондира с нашата.

- Какво показва вашата? Колко от електората на ГЕРБ е отишъл при червените?

Цветан Цветанов: Аз ви казах, че не успяхме да разширим тази периферия, която трябваше като цяло да бъде декларирана от нашите политически партньори. Аз смятам, че една загуба може да те направи много по-силен.

Кирил Добрев: И тук излиза много хубав въпрос - за политическата отговорност. Защото Корнелия ни събра преди изборите и каза: „Вижте сега, момчета, ако си мислите, че ние ще загубим изборите и след това ще останем на „Позитано” да правим тежки анализи, жестоко се лъжете. Ние или играем и ги печелим или си тръгваме”. Тук излиза въпросът за политическата отговорност към колегата Цветанов и ако щете към колегата Румен Петков. Единият казваше, че ще спечели изборите, другият каза, че ще отиде на балотаж. Кой всъщност носи политическата отговорност.

- Цяло правителство си тръгна

Кирил Добрев: Ама аз говоря за политическа отговорност.

- Кой в партията ще понесе отговорност за загубата?

Бойко Борисов: В партията по-тежка отговорност от тази кабинетът да си даде оставка не виждам!

Кирил Добрев: И това с правителството е нормален ход? Вече в страната има друга конфигурация, но вътре в партията, не че ме интересува. Просто питам колегите…

- Вие направихте ли анализ на вашата персонална вина за това г-жа Цачева днес да не е президент?

Цветан Цветанов: Аз положих максимални усилия, както винаги досега и ще продължа ги полагам по същия начин.

- Има ли безплатен обяд?

Кирил Добрев: В случая има. И цената на този обяд е доверието на хората, което те дадоха  на генерала и след това на БСП.

- ДПС дадоха 200 000 гласа на ген. Радев и БСП. Как ще им благодарите?

Кирил Добрев: Вие защо сепарирате избирателите? С какво избирателят на ДПС е по-различен от избирателя на Волен, на Цецка?

- Вие искате да ми кажете, че избирателите на ДПС гласуват като не следват партийната повеля?

Кирил Добрев: Не сме водили преговори с нито една централа.

- Цветан Цветанов: Искам специално да благодаря на всички структури, на всички кметове, на общински съветници, на депутати за всичко, което направиха

- Тези, които работиха, включват и Лютви Местан. Благодарите ли му на него?

Цветан Цветанов: Аз мисля, че през цялото време, в което беше заявена тази принципна позиция, тя беше оценена както от премиера, така също и от Цецка Цачева като една подкрепа, която не е договаряна, не е искана, но самото позициониране на г-н Местан и начинът, по който той го е направил, не търсете вината в нас.

- Изчислихте ли на колко се равнява неговият принос?

Цветано Цветанов: Можем само да го изчислим в Турция, защото там ние сме получавaли между 400 и 500 гласа, сега имаше доста повече. Но това повече не го приемма като някаква реална подкрепа за госпожа Цецка Цачева, а заформящ се спор между ДПС и ДОСТ кой ще вземе повече гласове от българските турци.

Кирил Добрев: Генералът излезе този човек, който може да смени статуквото. Това е човек, който моментално сваля преградите. Значи той влиза като генерал Радев и излиза като другарю генерал.

Все още има хора в ръководството на БСП, които като отидат по страната са г-н еди-кой-си. Докато този за 10-15 мин ставаше другарю генерал.

Бойко Борисов: Те направиха по-добра кампания, по-модерна. От сутрин до вечер летят самолети. Хората харесват тези неща и ни победиха.

- Г-н Борисов каза, че кампания на Радев е била по-модерна.

Цветан Цветанов: Да, да, тук определено трябва да направим определени подобрения.

- Казвате, че се амбицирате за още бутилки уиски от Цветанов? Възможно ли е БСП да го постигне сама успех на следващи избори?

Кирил Добрев: Това е истинският въпрос - да бъдем първа политическа сила, това е нашата цел.

- Сама БСП или с обединение в ляво? Възможно ли е то?

Кирил Добрев: Това ми е много тежко. Искам да кажа, че не е време за разделяне. Ако АБВ беше създадена като противовес на Станишев, като контра на сектантската политика на Миков, днес БСП извървя своя път, нека да го направят и колегите от АБВ.

- В БСП готови ли сте да преглътнете това предателство на тези, които се отделиха и направиха собствени партии и да се съберете?

Кирил Добрев: Казвам ви, ние нашият път го извървяхме и гарантирам, че ви в ръководството на бсп има много хора, които са приятелски настроени и към Първанов, към АБВ, към Дончева. Време е те да извървят своя път.

Цветан Цветанов: Проблемът дойде от това, че нямахме тази лоялност от нашите политически партньори, с които формираме парламентарното мнозинство. Защото разговорите, които сме водили преди и по време на кампанията, всеки един е изразявал готовността, който отиде на балотаж, да призове своите симпатизанти и членове да гласуват за стабилността и за партиите, които съставят парламентарното мнозинство.

- Подвели са ви патриотите и в известна степен реформаторите?

Цветан Цветанов: Вие видяхте, че няма никъде в управленската програма на патриотите, когато получавахме тяхната подкрепа за формирането на правителството 2014 г. изискване 300 лв. да бъде минималната пенсия.

Кирил Добрев: Тепърва предстоят парламентарни избори, на които ние трябва да се представим добре, да прибера на Цецо още една бутилка уиски.

- Той се закани още много бутилки уиски да ви вземе, още на парламентарните избори.

Цветан Цветанов: Чудесно. Няма проблем да продължим с тези облози. Но съм убеден, че това е само началото, в което човек може да си провярва, но реалността е съвсем различна.