Черно море придобива тюркоазен цвят. Това е видно от редица сателитни снимки на американската космическа агенция НАСА, направени през последния месец. Каква е причината за явлението.

Цветът на Черно море, гледано от Космоса, по принцип е тъмносин. Но в последно време все по-отчетливо се забелязват тюркоазените оттенъци.

Промяната в цвета на морето не е нещо свръх необичайно, обясняват от Института по океанология.

„Обикновено е свързано с масово развитие на един вид фитопланктон от род Емилиания. Този фитопланктон не е потенциално токсичен и обикновено не се свързва с негативни ефекти върху околната среда“, каза Нина Джембекова, биолог в Института по океанология.

Снимка: bTV

Фитопланктонът, с други думи микроводораслите, е изключително важен за цялата морска екосистема, тъй като е базата на хранителната пирамида. Не е изключено през следващите седмици цъфтенето да се засили.

Промяната в цвета на морето не е видима за плажуващите и съответно те не могат да се насладят на плуване в тюркоазени води.
Обилното цъфтене на фитопланктона обаче може да създаде проблеми на рибарите, защото изчерпва кислорода във водата и гони рибата.

„След като се появи фитопланктонът, първо в канала изчезна скаридата, изчезна сафридът. Така и в дълбочини изчезна рибата, явно се изтегля навътре:, обясни Емил Милев, председател на риболовно сдружение „Черноморски изгрев“.

Добрата новина за рибарите е, че процесът не е особено дълготраен.