Многопрофилната болница „Св. Иван Рилски” в Дупница трябваше да бъде сред пилотните лечебни заведения, които въвеждат пръстовия отпечатък за прием, но отказа. Методът с пръстовите идентификатори там все още не е въведен.

Процедурата е сложна и може да доведе до забавяне приема на пациенти, опасяват се лекарите, което е и сред основните причини за отлагане на въвеждането й, обясни д-р Димитър Недим. Той допълни, че лекарите застават зад ръководството, което на този етап е отложило въвеждането на пръстовите отпечатъци и, че настроенията по въпроса сред пациентите са различни.

Директорът Росен Тимчев обясни, са искали първо да видят как ще реагират другите болници на системата и, че ще въведат метода, защото нямат избор. Той изрази надежда техническите коментари по темата да се изчистят и Министерството на здравеопазването да даде указания как се работи със системата. По думите на директора това ще ги натовари и финансово, но нямат избор.

Той допълни, че някои от пациентите категорично отказват и дори се учудват, че трябва да дават отпечатък. Той каза, че не знае как да реагира в такава ситуация, тъй като по този начин пътеката няма да му бъде платена, а те не са частна болница, за да връщат пациенти, и в същото време достатъчно дотират здравнонеосигурени пациенти.

По думите му има още много въпроси, които не са изяснени – дали децата ще дават пръстови отпечатъци, проблеми с времето за отчитане - при възрастните пациенти или когато пръстът е потен и трудно се взема отпечатък.

Росен Тимче съобщи, че устройствата ще струват между 5000 и 7000 лв., което е значим разход за болницата. Той посъветва здравното министерство друг път да закупуват те устройствата за тяхна сметка, а да не товарят бюджетите на болниците.