През изминалата седмица в Белене имаше много емоции, крясъци, но и мълчание. В крайна сметка не разбрахме дали градът не иска едно семейство бежанци или някоя политическа партия не ги иска.

Така Белене последва примера на Елин Пелин, където също едни политици и шепа хора протестираха срещу едно семейство бежанци от Сирия.

Семейството в Белене беше приютено от католическия свещеник в града Паоло Кортези, но бе прогонено от местните жители. Случаят влезе в медиите по сходен начин, както и сюжета от Елин Пелин.

Сирийците, потърсили подслон в Белене, са Исам и Май Албакри. Преди година войната срива със земята дома им в сирийската столица Дамаск.  Исам по образование е инженер. Работил е в голяма мебелна фирма, където е проектирал мебелите. Май е преводач от арабски на английски език.

Снимка: bTV

Скандалът бързо ги отказва от бъдеще в България, с тях си тръгва и отец Паоло Кортези, отзован заради заплахи за живота му.

Снимка: bTV

Може би днес някои ще танцуват за победата, но според мен това е голяма загуба за обществото, ние всяка година помагаме с над 100 хиляди лева на граждани от Белене”, каза през седмицата отец Кортези.

А реакциите на малкото жители, които се съгласиха да застанат пред камерата ни бяха в двете крайности.

Пропаст между хората или предизборен балон е този скандал и доколко напрежението между католици и православни продължава да се разраства в Белене.

Снимка: bTV

 

Само на няколко километра  в съседното село Асеново един човек упрекна жителите на Белене. И предложи да дари къща и двор на сирийското семейство.

Снимка: bTV

Йончо Грешев е на 82 години, преди 40 години и той бил преселник в селото. Казва, че местните тук нямало да имат нищо против тях, тъй като самите те били преселници от Банат.

Готов е освен къща да им дари и земя и животни, с които да могат да се изхранват.

Дядо Йончо се надява семейството да откликне на поканата му, а той ще направи всичко възможно, за да се чувстват добре и да им покаже, че българите са хора с добри сърца .