1/3 от децата в Европа са с наднормено тегло, а страната ни е пета в класацията. Това показват данни на Световната здравна организация. У нас 32% от децата между 5 и 19 години са с наднормено тегло, а близо 13 на сто са със затлъстяване, показват данни на Центъра по обществено здраве и анализи.

Делът е по-малък в по-ранна възраст - около 12% от най-малките тежат повече от нормалното за възрастта им. Прогнозите са, че децата с този проблем, ще се увеличат с 60% до 2030 година.

Според експерти - родителите често подценяват наднорменото тегло при децата.

За двете си деца в училище Йоанна приготвя домашна храна всеки ден. Вярва, че по този начин се грижи за здравето им.

Много деца се хранят и в училищните столове. Директори казват - там  храната се приготвя по специални критерии, и контрол върху качеството има.

„В столовото хранене се предлага топла храна, приготвена на място - първо, второ и трето“, заяви Цветелина Вълчева, директор 96 СУ.

Проблем обаче остава лесният достъп до нездравословна храна, която се продава в близост до всяко училище.

Все повече деца тежат повече от здравословното, а храненето е един от факторите за наднормено тегло при подрастващите, казват лекари.

„Последните години покрай коронавируса, електронното обучение, начина на живот, по-малкото спортувна също допринесаха за затлъстяване“, обясни д-р Ани Гьошева, педиатър в УМБАЛ "Лозенец".

Все по-често деца развиват и така нареченият метаболитен синдром.

„Затлъстяването може да доведе до отключване на диабет, психически нарушения и хранителни разстройства, както и до сърдечносъдови и дихателни състояния. При някои момичета може дори да доведе до по-ранно отключване на пубертет“, допълва д-р Гьошева.

Агенцията по безопасност на храните започна масови проверки за качеството на храната в училищните столове и бюфети. И докато предложеното там трябва да отговаря на специална наредба - лавките в близост до училищата нямат това задължение.