Защитници на животните протестираха пред Столичната община заради сигнали за нехуманното отношение към четириногите от общинското предприятие "Екоравновесие". Повод са кадри от състоянието на общинската клиника във Връбница.

Според протестиращите ресурсът на „Екоравновесие“ позволява да се осигурят добри условия на животните. Ежегодният бюджет на предприятието е 2,7 млн. лв.

Мартин Янчев председател на организация „М и М-помощ за животните“ е човекът, когото всеки в София търси при спешни случаи, когато няма отговор от институциите.

„Подобряване на условията в приютите, това нехуманно отношение трябва да спре, защото в крайна сметка те разполагат с един сериозен ресурс, с който могат да направят едни прекрасни условия на животните“, каза Мартин Янчев.

Ирина Николова от „Сдружение за помощ за животните - Дара“ рускинята, която помага на бездомните в България още от 1999 година.

„Искаме оставката на администрацията на „Екоравновесие“. Приютът в Богров е отвратителен, там са настанени 1500 животни, които не могат да бъда обгрижвани от няколко гледача. Има разкъсани кучета постоянно“, твърди Ирина Николова.

Хората са поставени в пандемия и това като че ли още повече увеличава агресията върху животните, особено по-малки населени места, много жестокости и много насилие над животните, което все пак гледат нашите подрастващи деца“, допълни тя.  

„Абсурдното, което мога да обясня като общински съветник, че това общинско предприятие „Екоравновесие“ всяка година получава бюджет в размер на 2 700 000 хиляди лева, като по никакъв начин не се подобряват условията в общинския приют, най-големият в Горни Богоров и в общинската клиника“, каза Марта Георгиева, общински съветник в Столичен общински съвет.

От „Екоравновесие“ заявиха за bTV, че заедно с неправителствени организации работят за намаляване на безстопанствените кучета и изпълняват мисията си за отговорно отглеждане и отношение към животните.