Около година ще трябва да изчакаме, преди да стане ясно дали българското кисело мляко и саламуреното сирене ще получат разрешение от еврокомисията за защитени продукти на европейския пазар, заявление за което подадохме вчера.

А ето и част от продуктите, които до момента сме защитили: 

  • Горнооряховският суджук - първият продукт, който получава защитено наименование.
    Това става през 2011 г. Тогава водим спор за наименованието с Кипър.
  • Българското розово масло е регистрирано като защитено през 2014 г. Като постижение се отчита това, че се регистрира с наименование на държавата.
  • Филе Елена е регистрирано като храна с традиционно специфичен характер, също през
  • Странджанският манов мед е регистриран през 2019 г. За него е характерно, че всички етапи на производство се случват в една географска област. 

Защитени са и 54 български вина.