От две години Мариета Зафирова се бори със здравната система в България. Или както казва тя - с липсата на такава. Историята й е пример за проблемите, с които се сблъскват здравноосигурените българи, когато им се наложи да ползват здравните си права.

„Непрекъснато се сблъсквате със стени, които трябва да бъдат бутани, за да успеете да намерите пролука, за да остане вашият близък човек здрав! В последните две до три години аз се сблъсквах системно, постоянно с редица изследвания, които Здравната каса не поема”, разказва Зафирова.

Майка й Василка страда от рядкото заболяване мултифокална моторна невропатия. За двете години на лечение Здравната каса е поела само 300 лева - за ядрено-магнитен резонанс. Всички останали изследвания Мариета е заплатила от собствения си джоб. „По какъв начин тази жена е заслужила такова отношение от държавата към нея? Това не е само майка ми, за съжаление. Ако е един случай... но масово хората биват нелекувани! Българското здравеопазване е един конвейер”, възмутена е Мариета Зафирова.

Над 2000 лева са разходите на месец за лекарството имуновенин. „Една ампула струва от порядъка на 12-13 лева. За провеждане на лечение са необходими стартово 600 ампули. Което са 8 000 лв. Поради невъзможността да отделим толкова пари, започнахме само с 200 ампули. Но лечението трябва да продължи - всеки един месец. Оказа се, че Здравната каса липсва. Отсъства и не съществува в едни такива заболявания”, обяснява Мариета Зафирова. И не само тя се сблъсква с това.

Мая Василева страдала от аденом на хипофизата и операцията била наложителна. Тя обаче била спокойна, защото освен основния пакет, тя има и допълнително здравно осигуряване.

„Операцията не се заплаща, поема се от Здравната каса. Но се заплаща една пластина, ето тук на носа, която си я купих - 2250 лв. Според мен не би трябвало да си я заплащам, след като плащаме здравни осигуровки. Мисля, че всичко трябва да се поема от Здравната каса”, обяснява пациентката в столичната болница „Св. Иван Рилски”.

Оказва се, че е практика в България - пациентите сами да заплащат медицинските консумативи. След падане от височина, на Анка Павлова й правят спешна операция. Тя е поета от Здравната каса. Но само тя.

„Не ни интересуваше колко пари, все пак животът е по-важен от парите. 5040 лв. заплатихме, за което ми се сложиха четири планки”, разказва Анка Павлова.

Служителите в националната пациентска организация се срещат с подобни случаи ежедневно.

„Най-пресният случай е една пациентка от Стара Загора, която е с онкологично заболяване и трябва да се лекува с лекарство, поето от Здравната каса. Реимбусира се на 100%! Но 6 от курсовете си ги е заплатила лично тя. На наше запитване, останахме шокирани: Здравната каса твърди, че болницата не е провела тръжната процедура по осигуряване на лекарството”, обясни д-р Иван Вецев, експерт „Достъп до лечение на пациенти" в Национална пациентска организация.

Затова и не е изненадващо, че голяма част от българските граждани остават скептични към новите промени в Закона за здравното осигуряване.