Сигналите за морски мини край българския бряг към момента не са потвърдени Военноморският ни флот работи активно, а в базата във Варна корабите са в готовност да се отзоват в случай на нужда.

Един плавателен съд вече отплава за района, посочен в сигналите. Става въпрос за 37 морски мили изток, югоизток от нос Галата.

Следобед мястото беше обследвано от вертолет „Пантер“, но мини не бяха открити. В един от районите са забелязани плаващи пластмасови черни кутии.

Новината за открита морска мина, недалеч от Резово, в акваторията на турския град Инеада, обаче смути малкото жители на граничното село, но не притесни рибарите.

"Гръмне ли, нищо няма да остане! Пък и за рибите - това ни е препитанието тук!", казва местната жителка Станка Кренчева.

Снимка: btvnovinite.bg

"Ако има мини и те плуват, те се забелязват отдалеч. И преди години сме вадили от дъното такива мини. Все пак трябва да внимава! През светлата част е лесно, през нощната е по-опасно да се ходи!", коментира пък рибарят Тодор Кренчев.

Рибарите от дни не са вадили лодките си заради лошото време, но и заради предупреждението да са нащрек в морето.

Снимка: btvnovinite.bg

"Дойдоха от ИАРА, налепиха и долу на стоянките, и тук на кметството една обява, че има такава вероятност - да предупредят рибарите да не излизат. Те риболовят тук близо до брега, мините, ако случайно се появят, те ще са на 4-5 мили най-малко навътре в морето", казва кметският наместник на село Резово Георги Чавдаров.

Теченията сега са навътре в морето и в обратна посока, и по-скоро биха върнали евентуални мини, отколкото да ги извадят на българския бряг, коментират още в Резово.

Снимка: btvnovinite.bg

Действията на военноморските сили по търсенето на мините тук край българския бряг продължават.