Вече почти три дни товарният кораб, който заседна в близост до резервата „Яйлата“, продължава да стои край брега.

Корабът е с турски собственици. Тръгнал е от Украйна с 9-членен екипаж и не се е отклонявал от курса си.

Ясно е, че превозва 3000 тона торове, които трябваше да бъдат разтоварени на пристанището във Варна. На борда му има и 20 тона корабно гориво.

На този етап не е установен разлив на каквито и да било вещества. Според данните в продължение на повече от два часа дежурните на кораба не са предприели действия, за да избегнат засядането.

Врязал се е в скалите със скорост около 7 възела или 13 км/ч. 

След като водолази направиха подводни снимки, които бяха предоставени на „Морска администрация“, експертите установиха, че няма нарушаване нито на хамбарите, в които се съхранява товара, нито на цистерната с гориво.

Оттук нататък обаче предстои да се вземе решение по какъв начин корабът ще бъде изтеглен. Според изготвен план на експерти днес трябва да бъде извършен оглед на морското дъно. Дали обаче това ще се случи не е ясно, тъй като е ветровито.

След извършването на огледа ще бъдат предприети мерки да се транспортира кран и друг плавателен съд, на който да бъде пренесен част от товара.

Рибарите и местните хора се притесняват от екокатастрофа. Засега експертите са категорични, че няма такава опасност, тъй като разлив на гориво няма.