Напрежение на заседанието на Парламентарната комисията по външна политика по време на обсъждането на френското предложение.

Денят започна с ново обвинение в национално предателство на тема „Северна Македония“. Този път от „Възраждане“ поискаха обяснение защо Христо Иванов е водил лични преговори с посланика на Франция.

„Никой няма право, бил той председател на парламентарна група, дори и министър, без мандат да води разговори за подобни теми с представители на чужда държава“, заяви Костадин Костадинов.

„Естествено, че съм направил това нещо, защото се грижа за българските национални интереси. Няма да се обадя на Митрофанова да я питам как да оставя Македония по-дълго в орбитата на Кремъл и Белград“, заяви Христо Иванов.

„Демократична България“, ГЕРБ и ДПС подготвиха три проекторешения за отпадане на ветото, които да влязат утре в пленарната зала.

Министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска за първи призна, че вчера е внесла проекторешение в деловодството на Министерския съвет, но то е било отхвърлено.

"Вчера на заседание на МС външно министерство спази конституционната процедура и внесе проект на решение, което не беше прието. Причината е, че всички решения по въпроса за РСМ трябва да минат през Комисията по външна политика и да се вземат от НС", обясни тя.

Вчера вечерта темата за Северна а Македония стигна до нови измерения. Привърженици на ВМРО протестираха пред къщата на бившия премиер Бойко Борисов в Банкя, посрещнати от представители на партия ГЕРБ.

Двете групи, чиито представители бяха коалиционни партньори, стигнаха до словесни нападки и физически сблъсък.