Ключов ден за БСП - конгресът на социалистите решава дали да приеме оставката, подадена след изборите от лидера Корнелия Нинова.

В зависимост от решението ще стане ясно дали ще започне процедура по избор на нов председател.

50-ият конгрес на БСП започна с една основна точка - констатиране на оставката на и насрочване на нов пряк избор.

Снимка: Ладислав Цветков

Ако оставката на Нинова бъде приета от конгреса, до избора на нов лидер партията временно ще се оглави от някой от нейните заместници.

„Надявам се да не оглавявам това е тежка отговорност. Две трети от делегатите не искат Корнелия да си дава оставката“, коментира заместник-председателят на БСП Ирена Анастасова в „Тази събота“.

Вътрешната опозиция в лицето на единствения официално кандидатирал се срещу Нинова - Крум Зарков, обяви, че ако до избор не се стигне, това ще бъде фарс.

„Аз съм готов за откровено и другарско състезание, и мисля, че партията ни трябва да проведе този разговор, защото преживяхме голяма травма - на три пъти (на избори) резултатите ни са катастрофални“, коментира Зарков.

Снимка: Ладислав Цветков

От БСП поставиха още един акцент.

„Това е началото на подготовката за местните избори“, посочи Калоян Паргов председател на БСП-София.

А към делегатите с видеообръщение се обърна и премиерът Кирил Петков, който благодари за съвместната работа през последния месец и половина, но отбеляза, че има още много за вършене като реформирането на съдебната система.

Тъй като днес е церемонията по встъпване на президента Румен Радев в длъжност, направено беше предложение заседанието на конгреса да прекъсне, за да могат делегатите да посетят събитието, но то беше отхвърлено.

Конгресът трябва да приключи в рамките на деня.