Коронавирусът достигна един от къмпингите край Созопол. Става въпрос „Кайт къмпинг Градина“, разположен южно от някогашния къмпинг „Градина“.

41-годишен мъж, пристигнал на морето на 3 юни, е дал положителна проба за COVID-19. Мъжът пристига от София. Още преди това не се е чувствал добре и решава да отиде да се лекува на чист въздух, разказаха днес от РЗИ – Бургас.

Няколко дни след пристигането си – на 8 юни, мъжът се почувствал много зле. Имал кашлица и висока температура. Негов съсед по каравана го закарва в болницата. Там се установява, че пациентът е с двустранна бронхопневмония, а тестът за COVID-19 излиза положителен.

Мъжът е настанен в инфекциозното отделение на бургаската болница. В реанимация е, на кислородна терапия.

„В рамките за часове е поставена и лабораторна диагноза, направено е образно изследване, колегите по най-бързият начин са се ориентирали и това трябва да го знаем – този сезон трябва първите случаи на хора с повишена температура, кашлица, да не се изчаква, а просто рентгена и лабораторното изследване веднага ориентират човека да бъде изолиран“, каза днес в Бургас проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Обитатели на къмпинга разказаха, че не са засичали заболелия.

„Въобще не се е показвал никъде. Аз специално не съм го виждал, даже не съм го видял кога е дошъл. Но все пак има каравани, които са му съседи на 10 метра. Те казват, че не са го видели изобщо, защото му е било лошо“, разказа Димитър Димитров, отговорник на къмпинга.

Човекът, закарал мъжа в болница, е поставен под 14-дневна карантина. Ще трябва да я изкара в караваната си на плажа. Съседи ще му оставят храна.

Други къмпингуващи разказаха пред bTV, че не се притесняват от случилото се.

„Ние сме много далеч каравана от каравана, на открито помещение сме и мисля, че няма никакви проблеми за плажуващите за почиващите“, сподели Ивайло Иванов.

Къмпингът ще бъде изцяло дезинфекциран утре.

Под карантина е и бащата на заболелия, който се намира в София.