Икономии от ток във все повече общини в България заради високите сметки за електричество. До момента седем общини в страната са прибегнали до режим на уличното осветление. В някои селища лампите например светят през една или две.

В други случаи, лампите не светят за по няколко часа в различни интервали от нощта.

По данни на Националното сдружение на общините, миналата година уличното осветление в 179 общини е струвало 57 млн. лева, а тази година се очаква заради високите сметки, бюджетът им да надхвърли 208 млн. лева.

Снимка: bTV

В Ардино кметът също разпореди режим на уличното осветление и дори забрани на кметовете по села да използват електрически отоплителни уреди.

Решението за режим на уличното осветление кметът взема, след като за декември общината получава сметка от над 55 000 лева за ток.

„Миналата година с такава сума сме плащали шестмесечието“, заяви Изет Шабан.

След 21 ч. осветлението спира и общината потъва в мрак до 6 ч. По тъмно фенерчетата на телефоните са единствения шанс  хората да се придвижват в Ардино

Икономии от ток се правят и в кметствата по селата. От този месец отоплението там е само на дърва. За ток имат лимит от 50 лв. и всеки преразход е за тяхна сметка
 
Без помощ от държавата, от община Ардино казват, че няма да се справят с високите сметки. В момента кметството купува електричеството на близо 450 лв. за мегават час, при 110 лв. за мегават по същото време на миналата година.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!