Осем от 52 контролирани язовира у нас вече преливат, но няма критични нива. За сряда е обявен жълт код за обилни валежи в 14 области.

Заради интензивното снеготопене контролирано се изпускат язовирите „Смирненски“, „Йовковци“, „Кричим“, „Пчелина“, „Среченска бара“, „Панчарево“, „Боровица“ и „Камчия“.

Освободени са достатъчно обеми. Очакваните дъждове през следващите дни обаче е възможно да изправят ВИК дружествата и общините пред изпитание, предупредиха от екоминистерството.

"Ние не можем да изпразним язовирите само защото ще дойде от планината сняг. Правихме национално съвещание, всички ВЕЦ-ове да бъдат в готовност и при необходимост да работят на максимален капацитет“, каза министърът на околната среда Емил Димитров.

Според него от яз. „Искър“ са източени 150 млн. куб. метра вода, което е едногодишното потребление на софиянци, защото се очакват 270 млн. кубика водни количества от сняг. „Той трябва първо да напълни язовира и да не прелее, после да премине през цяла София без създаден проблем и по р. Искър, която е няколко стотин километра“, обясни Димитров.

Той инспектира и язовир "Копринка". Към момента водоемът е пълен на над 80%. Изпускат се контролирано по 10 кубични метра вода в секунда. При необходимост количеството може да достигне и до 30 кубични метра в секунда.

Според министър Димитров при подобно контролирано изпускане речните корита на Тунджа и Марица, където отива водата от язовира, няма да прелеят.

Проверката на министъра продължава по язовирите „Домлян“, „Пясъчник“ и „Тополница“. Язовир „Домлян“ е пълен на 96% и е разрешено контролирано изпускане, а „Тополница“ е на 91% и е разрешено изпускане със 17 м3 през ВЕЦ. По този начин е осигурена водата за напояване на цяла Тракия. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!