Днес и утре влаковете на метрото между станциите „Сердика” и стадион „Васил Левски” няма да се движат. Промените в движението са заради строежа на третия лъч. Осигурен е алтернативен транспорт.

Причината влаковете да не се движат между тези две спирки е фактът, че тунелопробивната машина за третия лъч на метрото работи в района около спирката на Софийския университет. И с цел безопасност тази спирка е затворена за почивните дни.

Влаковете на метрото са с обичайното си разписание до „Сердика” и до стадион „Васил Левски”, а между двете спирки хората се превозват с автобус. Има служители на място, които упътват хората къде е спирката на автобуса.

Снимка: БГНЕС

„За тези 48 часа, в които се осъществява това пресичане, ние сме взели решение отгоре, в действащите тунели, да не минават влакове с оглед безопасност, да няма натоварване и вибрации”, обясни Ангел Джоргов от „Метрополитен” АД.

Служители на „Метрополитен” и на Центъра за градска мобилност упътват хората, къде се намира спирката на автобуса, който се движи между станциите „Сердика” и стадион „Васил Левски”. По високоговорител също се съобщава за промяната. 

Снимка: БГНЕС

Осигурените автобуси между двете метроспирки са достатъчно на брой и се движат достатъчно често, казват от „Метрополитен”.

През последната седмица е проведена информационна кампания за промяната, включително са разлепени информационни табели и карти по спирките.

Иначе, строежът на третия лъч на метрото се движи по график. Догодина по това време ще бъде пуснат участъкът между „Красно село” и Попа.

Между „Сердика” и стадион „Васил Левски” хората ще пътуват с алтернативен транспорт само този уикенд. От понеделник метрото ще се движи по обичайния ред.