Зимата през март създаде проблеми в Северозапада. Служители на пещерата Леденика бяха блокирани в продължение на два дни във Врачанския балкан заради огромни преспи и снегонавявания.

Днес следобед спасителната операция приключи успешно.

Петимата служители на пещерата Леденика, сред които аниматори, екскурзоводи и касиер, отишли вчера на работа, без да предполагат, че няма да могат да се приберат. В края на работния ден след последната група туристи се приготвят да си тръгват, но се оказват в капан. Снегът е толкова обилен, че на места пътят е затрупан от триметрови преспи.

„Силният вятър минути, след като мине снегопочистващата техника, връща снега обратно на пътното платно до степен, до която не може да се ориентираш дори къде е пътят. Нашите служители са останали там на място, условията позволяват, имали са ток, храна, вода“, обясни Александър Владимиров, зам.-кмет на Враца.

Днес е взето решение снежната блокада да се пробие с верижна машина на пожарната.

„За около двайсетина минути стигнахме, те ни чакаха, бяхме се приготвили за всякакви варианти, накупили хранителни провизии, но слава богу всичко беше наред, натоварихме се, даже смея да кажа и в добро настроение“, каза Владимиров.

Към 16 часа евакуацията приключи успешно, служителите вече са си у дома. С провизии са били снабдени и няколко почивни станции в района. За момента евакуация на туристи не се налага.

Пещерата утре няма да работи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!