Само за денонощие 120 души са преминали през травматологията на най-голямата болница за спешна помощ у нас – „Пирогов”. Опасността от поледиците остава, защото синоптиците предупреждават, че температурите ще продължат да падат.

В момента термометрите в Националния институт по метеорология и хидрология отчитат – 4 градуса. Добрата новина е, че няма студен вятър, който да засилва усещането за студ.

Снимка: btvnovinite.bg

„Най-студено, както днес, така и утре, ще бъде в цяла Северна България и към последния час – 8 градуса е в Разград, – 7 във Враца. Положителни са температурите в Горнотракийската низина, най-топло в 11 часа беше в Пловдив с 2 градуса. Утре сутринта ще бъде още по-студено, минималните температури в Северна България ще бъдат между – 14 и – 8 градуса. В Южна България между – 8 и – 2. Изцяло леден ще бъде денят в Северна България. Същата ще е картината и в неделя”, каза за bTV дежурният синоптик Красимир Стоев.

Снимка: btvnovinite.bg

Заради ниските температури и поледиците през последното денонощие през спешното отделение на „Пирогов” са преминали 700 души, 120 от тях са били в травматологията, а 15 души са с по-тежки счупвания.

Сред тях е и Александър Германов, който вчера вечерта изминава познатия си маршрут от работа до вкъщи, но заледени участъци по тротоара променят плановете му. Вместо при семейството си, Александър се озовава в „Пирогов” със счупен крак.

„Беше относително почистен, но си имаше все пак на някои места останали ледчета и аз нацелих едно от тях. Аз го видях в момента, в който се подхлъзнах, ама беше късно. И преди съм падал, просто разликата беше, че този път не успях да стана”, разказа Александър.

Цяло денонощие спешният център приема пострадали като него.

„Най-честите фрактури, заради които са идвали пациенти в спешното, са в областта на китката и глезена”, обясни Мария Пойразова, говорител на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”.

За да не се стига до кабинета на лекаря, вниманието на пътя трябва да е повишено – и за шофьори, и за пешеходци.

Препоръчително е пешеходците да носят ниски, стабилни и удобни обувки, да вървят с малки крачки и приведени леко напред, с ръце извън джобовете.

И тази нощ столичните улици и тротоари ще бъдат обработени със смеси против заледяване. От Столичната община напомнят, че гражданите сами почистват пред домовете си. В противен случай ще бъдат налагани глоби до 5 хиляди лева.