Десетки хиляди домакинства и фирми са поискали отсрочване на кредитите си по реда, който беше въведен, заради пандемията от COVID-19.

Снимка: btvnovinite.bg

Малко над 93 хиляди искания от домакинства са одобрени за отсрочването на общо около 2 милиарда лева. Това са близо 8% от отпуснатите кредити на домакинствата у нас, показват актуалните данни към края на юли.

При фирмите - одобрени са малко над 14 хиляди за отсрочване на общо почти 7 милиарда лева, което са 20 на сто от отпуснатите кредити за фирми. Крайният срок за възползване от мярката беше удължен до края на септември.

Снимка: btvnovinite.bg

Димитър Иванов е собственик на транспортна и туристическа фирма в Монтана. Преди пандемията е изтеглил кредит, за да купи няколко автобуса, за които обаче сега трудно намира пътници.

Възползвал се е от възможността 6 месеца да внася само лихвите по кредита: „И това ни е трудно в момента, защото на единия автобус 500 лева е само лихвата, на другия някъде 260 лв.

Около 90 на сто фирмите и домакинствата, кандидатствали за отсрочване по този ред, са одобрени. Изисква се задълженията до месец март да са били редовно обслужвани или с просрочие не повече от 90 дни.

„За да съдим за приложението на мярката, е достатъчно да видим съотношението на одобрените към общата сума на кредитите, за цялата банкова система е 15% , което е 9 милиарда лева“, обясни експертът Свилен Колев.

Мярката е изиграла своята роля в краткосрочен план, казват финансови анализатори, тъй като делът на т.нар. „лоши кредити“ се е запазил, а не е скочил драстично. Анализаторите смятат, че ще е по-интересен моментът, в който мине срокът за отсрочване и дали хората ще се справят с редовните погашения на задълженията

В случая на Димитър отсрочката е до края на октомври. На 23 септември изтича крайният срок, до който домакинства и фирми могат да поискат отсрочка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!