505 млн. лв. са загубите за бюджета от нерегламентирана продажба на горива. Това показват анализи, направени по поръчка на Българската петролна и газова асоциация.

По-голям е делът на сивия сектор при дизела - 14%. При другото масово гориво - бензина, нерегламентираните продажби са малко над 5%.

Регионите, в които сивият сектор е най-голям, са Благоевград, Бургас, Варна и Софийска област, показват анализите.

Венета Тошева казва, че винаги взима касовата бележка, когато зарежда гориво. Не на всички бензиностанции обаче й я дават.

Невзетата касова бележка обаче дава шанс за злоупотреби, обясняват от бранша.

„Давате предпоставка тя да бъде пренасочена към друг потребител, който имайки документ, а не получавайки гориво срещу този документ, започва да търси откъде да си купи пък гориво, което подхранва сивия сектор“, обясни Живодар Терзиев от Българската петролна и газова асоциация.

Браншът предлага в бъдеще хартиеният касов бон постепенно да отпадне.

„Когато се извърши плащане, касовата бележка, от една страна, да се изпраща към Националната агенция по приходите, а от друга - да се изпраща на смартфона на потребителя“, каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Влизането на държавата в сектора с горива и бензиностанции също ще помогне за изсветляването му, очакват още от бранша.

Все пак експертите отчитат, че сивият сектор при горивата намалява.

„През втората половина на годината се вижда как имате ръст на продажбите на горива и спад на нерегистрираните горива. Тогава вече октомври, ноември имаше доста интензивни проверки и митници и национална полиция“, коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Резки промени в цените на горивата през лятото за сега не се очакват.