Рязкото покачване на температурите и последвалото засушаване доведе до първите големи пожари у нас. В разгара на жътвата в Хасковско за дни изгоряха стотици декари реколта.

Причината – неизправна селскостопанска техника. За седми път в рамките на дни пожарникарите отиват да спасяват реколта. Този път сигналът е, че гори  близо 700 декара житен блок до село Белица, а още 5000 декара рапица също са застрашени.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки усилията на десетки пожарникари и доброволци, Кирил Банев вижда как реколта за близо 60 хил. лв.  става на пепел. „Беше невъзможно да се спре огънят. Дойдоха 3-4-5 пожарни, плюс нашите двете цистерни, хора имаше с палки… прехвърли  огъня и това е“, каза пострадалият от пожара мъж.

„Пожарът възникна в следствие на техническа неизправност на трактор, който е влезнал в житния масив да прибере готовата продукция от комбайна“, уточни Пламен Петков от РДПБЗН-Хасково.

Снимка: btvnovinite.bg

За да се превърне житото в пепел, е необходима само една искра от неизправната селскостопанска техника. С повишаване на температурите рискът и от горски пожари се увеличава. Опитът от други години показва, че Хасковско е пожароопасен регион, затова и лятото целият състав на  пожарната е на линия.