Столичният кмет Йорданка Фандъкова обеща строг контрол на автомобилите, ограничение на скоростта им до 30 км/ч, безплатен градски транспорт и велосипеди под наем, за да се подобри качеството на въздуха в София. 

На пресконференция столичният кмет очерта програмата за справяне със замърсяването на въздуха на столицата.

КАТ и Автомобилната инспекция започват проверки на старите автомобили още днес. „Очакваме колегите да си свършат работата и да не допускаме автомобили, които превишават нормите. Това е един от важните източници на замърсяване”, поясни тя.

При завишени нива на замърсяване движението на автомобили ще се ограничава и ще се пуска безплатен градски транспорт, като се очаква това да започне от 23 февруари. „Става въпрос за дни с трайно завишаване на нормите”.

По думите на Фандъкова и в момента екипи от Министерството на транспорта работят за завишаване на контрола на техническите прегледи.

„За опазване на въздуха ще развиваме веломрежата и на места ще ограничаваме скоростта на автомобилите до 30 км/ч”, посочи още Фандъкова. Предвижда се въвеждането на велосипеди под наем, както и зони с „успокоено” движение.

„Първата такава зона с намаляване на скоростта на автомобилите на 30 км/ч, съвместно с велосипедите, ще бъде между бул. „Христо Ботев”, ул. „Алабин”, „Леге”, бул. „Цар Освободител” и бул. „Васил Левски”, поясни Фандъкова.

„Само с ограничения няма да стане, затова нашата отговорност е да стимулираме повече хора да използват градския транспорт. На второ място с даването на предимство на градския транспорт”, каза кметът. По думите й въвеждането на електронната система за таксуване ще подобри желанието на хората да използват градски транспорт.

Ще се увеличи и миенето на улици и булеварди.

Столична община ще предложи на държавата и създаването на национални стандарти за горивата за отопление.